НОВИНИ

КТ "Подкрепа" срещу увеличаването на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:40, 28.10.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Протест пред Народното събрание организираха днес от КТ "Подкрепа". Причината са приетите на второ четене от социалната парламентарна комисия промени в Кодекса на труда. Според тях извънредният труд се увеличава от 150 на 300 часа годишно.

Синдикалистите смятат, че двойното увеличаване на извънредния труд, от 150 на 300 часа годишно, ще доведе до преумора на работниците.

"Изморен шофьор на тир заспа на платното и в него се заби микробус, трима човека си отидоха, 16 са ранени. Напомням случая и с акушерката, която беше преуморена и преби четиридневното бебе. Редица такива случаи има във всички сектори", заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Най-уязвими са хората в производството като шивачките и още - полицаите, пожарникарите, шофьорите, машинистите. Те ще работят не по 8, а по 9 часа. Изходът не е увеличен извънреден труд, а нормално заплащане на труда, смятат от "Подкрепа".

"От това печелят работодателите в момента, хората да работят на две-три места, за да си изкарат прехраната", аргументира се Иваничка Цветкова от КП "Подкрепа".

Синдикалистите са и срещу увеличаването на времето за сумирано изчисляване на работно време до 12 месеца, разширяването на обхвата на еднодневните трудови договори, отпадането на задължението на работодателя да предоставя топла храна по време на нощните смени.

Депутатите от БСП Георги Свиленски и Виолета Желева подкрепиха протеста.

"Ние сме против увеличаването на извънредния труд, той е вреден. И затова отново днес ще кажем, че сме категорично против тези предложения на управляващите", каза Виолета Желева от БСП.

Промените бяха гласувани миналата седмица в социалната парламентарна комисия. Очаква се другата седмица това да се случи на второ четене и в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два късни гола спасиха Реал от нов резил, Интер също не спечели
Два късни гола спасиха Реал от нов резил, Интер също не спечели
Байерн Мюнхен стигна до измъчена победа в Москва
Байерн Мюнхен стигна до измъчена победа в Москва