НОВИНИ

Алибегов: Искаме да се поемат 80% от заплатата на служителите в затворения сектор

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 28.10.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

От утре със заповед на министъра на здравеопазването у нас влизат нови по-строги противоепидемиологични мерки. За срок от 14 дни на територията на цялата страна ще бъдат затворени всички нощни заведения.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов каза, че подобно решение се е очаквало. Той беше категоричен, че от бранша разбират каква е ситуацията. Те искат да се поемат 80% от заплатата по трудов договор на служителите в затворения сектор, които няма как да упражняват професията си. Идеята е директно тази заплата да бъде преведена по техните сметки.

"Ако стане така, че всички заведения няма да работят в цялата страна, както стана ясно сега, към служителите в заведенията трябва да прибавим, охранителни фирми, почистващи фирми - там има изпълнители, артисти, диджеи, осветители - това е една цяла индустрия, която е свързана с нощния живот. Ще се направят изчисления днеска и ще входираме в Министерството на труда и социалната политика нашите искания", уточни Ричард Алибегов.

До 7 дни 120 000 заети в нощните заведения остават без работа

Никой от бранша не смята, че такова ще е положението само 14 дни. Следващата им среща ще е три дни, преди да изтече срокът на 5 ноември. Тогава ще излезем с ново становище, каза Алибегов.

Още за исканията на ресторантьорите вижте във видеото.

Гледайте и други теми в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два екипа на БНТ отразяват изборите в САЩ от мястото на събитието
Два екипа на БНТ отразяват изборите в САЩ от мястото на събитието
Добрият пример: Управител на болница в Пловдив се включи в дежурствата на COVID отделение
Добрият пример: Управител на болница в Пловдив се включи в дежурствата на COVID отделение