НОВИНИ

Добрият пример: Управител на болница в Пловдив се включи в дежурствата на COVID отделение

bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 28.10.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Увеличаването на болните в COVID отделенията в страната налага спешно да се осигури медицински персонал, който да се грижи за пациентите в болниците. Затова в цялата страна от лечебните заведения призоваха доброволци да се включат в работата, за да се покрият нуждите и обслужването на болните. Пример за липсата на лекари и сестри е пловдивска болница, в която се наложи управител на лечебното заведение да влезе в отделение за COVID болни, защото няма персонал.

Управителят на общинската болница "Свети Мина" вече се включва доброволно в дежурствата в COVID отделението на лечебното заведение. Миналата седмица той е пуснал обява за търсене на медицински специалисти дори в социалните мрежи, но засега желаещи да работят в отделението няма.

"Шест сестри и трима лекари биха обезпечили, дори четирима биха обезпечили на 100% работата така, че да не се налага да надработват извънредно колегите, които са в момента", заяви проф. Петър Петров - управител на болница „Свети Мина" - Пловдив.

Лекарите и сестрите не достигат не само в COVID зоната с 30 легла в болница "Свети Мина". Дежурствата в другите отделения също не могат да се покрият. Затова по разпореждане на областния кризисен щаб лечението на всеки пациент се прецизира, за да има свободни легла в отделенията за болни от коронавирус.

"Апелирам към всички колеги, които имат възможност и не само колеги сестри, дори санитари, макар че на тази позиция сме обезпечени, да подадат една ръка", каза проф. Петър Петров.

Лекарите и сестрите в болница "Свети Мина" няма да могат да излязат пред лечебното заведение и да призоват да се пазим, както техните колеги от София, защото са толкова малко като персонал, че вътре няма да остане кой да се грижи пациентите.

Репортер: Златин Бояджиев

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алибегов: Искаме да се поемат 80% от заплатата на служителите в затворения сектор
Алибегов: Искаме да се поемат 80% от заплатата на служителите в затворения сектор
Меркел ще предложи затягане на мерките в Германия от 4-ти ноември
Меркел ще предложи затягане на мерките в Германия от 4-ти ноември