НОВИНИ

СЗО: Българите в голяма степен вярват на медиците за COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
07:12, 28.10.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Още

Психичното здраве винаги е подценяван аспект на живота ни, специално в България, коментира в "Денят започва" доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация в България.

По думите му, СЗО се опитва още от март да обръща внимание на аспектите на психичното здраве по време на пандемията. От една страна, психичното здраве се влошава като ефект от тревожността на всеки един човек за бъдещето, за семейството му, за икономическия му просперитет. От друга страна, много психични заболявания се обострят поради нуждата от изолация, поради затруднения достъп до психиатрични и психологични услуги в България. Психичното здраве не се финансира от властимащите и има нужда да бъде поставено по-високо в йерархията на националните приоритети на страната.

COVID-19 и психика: Как да запазим спокойствие и да не се паникьосваме

Световната здравна организация отчита увеличение на злоупотребата с алкохол от страна на мъжете и медикаменти от жените в България, по време на пандемията. Според последното изследване, у нас се усеща т.нар. пандемична умора и съпротива срещу ограниченията.

"Чрез епидемиологичното изследване на честите психични заболявания на СЗО видяхме, че има намаляване на някои от тревожните състояния и депресиите, което е добър феномен в България. Но има увеличаване на процента на хората, които злоупотребяват с медикаменти и алкохол. Най-вече мъжете злоупотребяват с алкохол, защото се опитват да се самолекуват от тревогата, която го обзема. Жените по-скоро злоупотребяват с медикаменти. Тези феномени са подсилени поради пандемията, поради нуждата да се изолираме, да останем сами вкъщи", заяви доц. Михаил Околийски, представляващ СЗО в България.

В изследването на Световната здравна организация за поведенческите нагласи на българите към COVID-19 се вижда, че те в голяма степен вярват на медицинските работници. Почти само и единствено.

Учени: COVID-19 води до мозъчни увреждания и психоза

Българите сме на едно от първите в европейския регион по вяра в конспиративните теории за коронавирус, каза още доц. Околийски.

Стана ясно, че СЗО е започнала партньорство с Уикипедия, за да се бори с митовете и фалшивите новини за коронавируса.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Ангелов: За две седмици напред нямаме намерение да променяме мерките
Министър Ангелов: За две седмици напред нямаме намерение да променяме мерките
Борисов: Коронавирусът се завърна с нова сила, да бъдем отговорни
Борисов: Коронавирусът се завърна с нова сила, да бъдем отговорни