НОВИНИ

COVID-19 в Европа: Смъртността рязко е нараснала, мерките се затягат

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
06:21, 28.10.2020
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Смъртните случаи от COVID-19 на дневна база в Европа са се увеличили с 40% в сравнение с миналата седмица, съобщи Световната здравна организация пред Би Би Си. Франция, Испания, Великобритания, Нидерландия и Русия имат най-много новозаразени за денонощие.

Броят на смъртните случаи в Австрия надхвърли 1000. Правителството във Франция обсъжда по-строги мерки, включително разширяване на вечерния час, който е в сила в Париж и големите градове.

Европа е вторият континент с над 250 000 жертви на коронавируса

Тази вечер се очаква телевизионно обръщение на френския президент Макрон, което се тълкува като знак за предстоящи нови ограничения. Според френски медии не е изключено общонационално затваряне в по-мек вариант от полунощ в четвъртък.

"Промени всеки ден. Един път всички са засегнати, след това младите, на другия ден възрастните, децата... Не знаем накъде вървим. Лекарите и учените никога не са на едно мнение, чувстваме се малко загубени", каза Мари-Елен Гремийе - продавачка.

Източник на Ройтерс говори за забрана за напускане на домовете в някои райони през почивните дни, затваряне на магазини, които не са от първа необходимост и по-ранен вечерен час.

Италия регистрира 221 жертви за денонощие. Протести срещу новите ограничителни мерки прераснаха в сблъсъци с полицията в Торино и Милано. До безредици с участието на крайната десница се стигна и в Рим. Общественият гняв е насочен срещу затварянето в 18.00 часа на ресторанти, барове, фитнес зали и кина.

"Защо не модернизирахте болниците, защо не назначихте медицински работници? Все чакате фонда за възстановяване, който ще дойде неизвестно кога. Само вас трябва да затворят", каза Даниеле Джанини - демонстрант.

Междувременно италианското правителство одобри пакет от мерки в подкрепа на бизнеса на обща стойност 5,4 млрд. евро. Той включва грантове, данъчни облекчения и допълнителни средства по схемите за временно освобождаване от работа.

Чехия затваря повечето магазини и ограничава пътуванията

Чешкото правителство ще поиска от парламента да удължи разширените му пълномощия до 3 декември. От днес в страната е в сила вечерен час от 21/00 часа до 5.00 ч. сутринта. Повечето магазини затварят в 20.00 часа, а в неделя ще работят само бензиностанции и аптеки. Чешката полиция контролира носенето на маски. Повечето нарушители се разминават само със забележка, но глобата е равностойността на 366 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пик на заразата с коронавирус в Русия, маските са задължителни на обществени места
Пик на заразата с коронавирус в Русия, маските са задължителни на обществени места
2569 са новите случаи на COVID-19 у нас
2569 са новите случаи на COVID-19 у нас