НОВИНИ

В търсене на будители: Отецът, който обновява църквите, но и помислите на хората

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:41, 27.10.2020
Чете се за: 01:22 мин.
Още

В поредицата "В търсене на будители" ви срещаме с един човек, който обновява - църквите и помислите на хората - отец Серафим от Кремиковския манастир.

Всяка година храмът отваря широко врати за детски лагери. А отец Серафим обединява цялата общност, за да се изградят колкото се може повече духовни центрове за социална рехабилитация и интеграция на деца. Този в Елин Пелин вече е факт.

"Животът,изживян като човек, животът, изживян с добродетели, може да донесе наистина голяма полза и в крайна сметка това е единственият начин, чрез който можем да бъдем вечни, за което сме сътворени. Църквата се оказва едно място, което си е тяхното място, за децата със специални потребности, нашите специални деца", каза отец Серафим Янев – Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“.

Откакто отец Серафим е в Кремиковския манастир организира лагери за специалните деца. Нарича ги ангели. И иска повече за тях. Защото лагерите свършват. А ангелите имат нужда от постоянна подкрепа.

Отпечатъкът ще покаже - има ли Ники плоскостъпие. Отскоро децата като него, децата на отец Серафим, имат свой център в Елин Пелин. Негова е философията за създаването му. И борбата - да го има.

"В центъра извършваме основно социално подпомагане на хора в неравностойно положение, социално слаби. Правим едно много мащабно изследване на гръбначните изкривявания в региона и все повече деца откриваме с различни аномалии, така че лека полека започват да идват и да им помагаме", каза Владимир Искров - директор на духовен център за социална рехабилитация и интеграция за деца Елин Пелин.

Възможностите, които предлага центъра, са много разнообразни:

"Кинезитерапия, физиотерапия, лечебна физкултура, логопеди, психолози, така и чисто духовна работа за техните души. Все повече хора са съпричастни към тези идеи и с молитвите и с помощта, с единността на всички успяват да се случват тези неща, които са непостижими за обикновен човек", каза отец Серафим Янев.

А първата група група деца вече работят активно с логопед.

Вижте още от поредицата "В търсене на будители":

В търсене на будители: Българинът в САЩ, който направи филм за България

В търсене на будители: Мисията на доброволците

В търсене на будители: Да бъдеш майка на четири деца

В търсене на будители: Денислав Коджабашев за спорта и победата на духа

В търсене на будители: Учителят, който променя съдби, и професията, която променя него

В търсене на будители: Българин в Париж помага на студенти, докато завършат

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облачно и дъждовно време утре, с температури до 20°
Облачно и дъждовно време утре, с температури до 20°
Бежанци в Нагорни Карабах се укриват във фабрика за диаманти
Бежанци в Нагорни Карабах се укриват във фабрика за диаманти