НОВИНИ

Жена с коронавирус роди здраво бебе в болницата в Хасково

bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 27.10.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

31-годишна жена с коронавирус роди здраво момиченце в болницата в Хасково. Това е първият подобен случай в региона. Майката и бебето са добре. Бащата е 40-годишен мъж от община Димитровград, който наскоро почина от COVID-19.

Раждането е протекло нормално. Бебето е с тегло 4,400 кг. Родилката няма симптоми на COVID-19. По препоръка на експертен съвет до 30-ия час е взет тест за коронавирус и на новороденото. Резултатът на детето е отрицателен. Майката и бебето са изолирани от останалите пациенти.

"Ние сме създали специални условия в АГ комплекса, където има изолирана зала, в която могат да бъдат извършвани раждания от пациентки със специфични инфекции или заболявания, които могат да доведат до зарази", каза д-р Георги Гелов, изпълнителен директор на МБАЛ-Хасково.

Жената е от Димитровград, но болницата там няма условия за подобно раждане, затова е откарана в хасковското АГ отделение. Съпругът ѝ е сред 36-е жертви на вируса в областта. Той не е имал съпътстващи заболявания.

"За съжаление бащата загуби битката с коронавируса преди 10 дни в нашата централна реанимация и не дочака раждането на здравото си дете", заяви д-р Георги Гелов, изпълнителен директор на МБАЛ-Хасково.

Бебето и майката ще бъдат изписани до дни. А в болницата са готови и за други родилки с COVID-19.

За последното денонощие в Хасковска област има 34 новозаразени, а двама са починали.

Репортер: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха втори буферен център в Бургас
Разкриха втори буферен център в Бургас
Медици с призив за затягане на мерките
Медици с призив за затягане на мерките