НОВИНИ

Ожесточени сблъсъци в Италия заради строгите мерки срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
17:55, 27.10.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Връща ли се Европа към най-мрачните моменти от пролетта - броят на заразените се увеличава, въвеждат се все по-строги карантинни мерки. Расте социалното недоволство - бурни протести срещу ограниченията в Италия. А имунитетът срещу COVID-19 трае едва няколко месеца, твърдят британски учени.

Франция в очакване на "трудни решения" - здравните власти решават дали и как да затегнат противоепидемичните мерки.

"Разбирам че на хората им е омръзнало от коронавируса. И на мен ми е омръзнал! Всички искаме да можем да целунем родителите си, без да се притесняваме, че можем да ги заразим, искаме да се забавляваме, да се усмихваме на съседите си, да се върнем към нормалния си, демократичен начин на живот. Има обаче един изключително зловреден вирус, който много лесно заразява хората и убива по-слабите сред нас", каза Жералд Дарманин, министър на вътрешните работи на Франция.

Въведеният вечерен час в Испания раздели хората - според едни мярката е закъсняла и ненужна, според други е сред единствените варианти за ограничаване на заболеваемостта.

Лекари и сестри започнаха безсрочна стачка заради лошото отношение към сектора. Протестира и транспортният сектор в Испания. От бранша искат финансова помощ от кабинета.

В Италия наложените строги забрани, сред които затворени заведения, кина и спортни зали станаха причина за протести, като най-бурните бяха в Милано и Торино. Стигна се до сблъсъци между полиция и демонстранти.

В Белгия опасенията от втора пълна карантина се увеличават. Здравните власти приканиха лекарите с доказан COVID-19, но без симптоми да продължат да работят, заради липса на персонал.

В Полша премиерът Матеуш Моравецки, заяви, че масовите протести заради противоречивия закон за абортите, увеличават риска от разпространение на заразата.

От днес в Русия и Чехия действат нови, по-строги мерки за борба с разпространението на коронавируса.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От четвъртък гимназистите на онлайн обучение
От четвъртък гимназистите на онлайн обучение
Българин сред най-издирваните сексуални престъпници в Европа
Българин сред най-издирваните сексуални престъпници в Европа