НОВИНИ

Ремонтират детска градина в село Устина заради бейби бум

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 27.10.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Бейби бум в пловдивското село Устина. Високата раждаемост се запазва и в условия на COVID пандемия, а местните власти започнаха основен ремонт на детската градина, какъвто не е правен от построяването ѝ преди 40 години.

От 2018-а насам в Устина се радват на невиждан бейби бум. Пикът е миналата година, когато в селото проплакват 30 бебета. Високата раждаемост се запазва и през 2020 г. В очакване на своите рожби са Цветелина и Гергана, които са забременели в първите дни на извънредното положение.

По време на пандемията в цялата община "Родопи" са се регистрирали и 3000 нови жители. Затова и местните власти започват ударни ремонти на детските заведения. 166 000 лева са отделени за ремонт на покрива и за саниране сградата в Устина.

"Във всеки случай тенденцията е за разширяване на детските градини, тъй като те се запълват и за разлика от някои населени места, в които се закриват детски градини, ние трябва да разширяваме нашите детски градини", каза Павел Михайлов - кмет на община "Родопи".

Като в повечето населени места, и в Устина е осезаем проблемът с липсата на медицински кадри, които да заместят служителите в пенсионна възраст.

"Щастлива съм че работя, но няма млади хора, които да искат тази професия. Аз съм на възраст - работя 48 години", каза Спаска Божкова - медицинска сестра и акушерка.

Разкриването на детска кухня в селото е друг проблем, който майките се надяват да намери своето решение, тъй като най-близките пунктове са в съседните общини Кричим и Перущица.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин сред най-издирваните сексуални престъпници в Европа
Българин сред най-издирваните сексуални престъпници в Европа
Премиерът Борисов се лекува вкъщи, посланик Мустафа и главният прокурор - под карантина
Премиерът Борисов се лекува вкъщи, посланик Мустафа и главният прокурор - под карантина