НОВИНИ

Как влизането на Ейми Кони Барет във Върховния съд може да промени Съединените щати?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:14, 27.10.2020
Чете се за: 01:23 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС

Седмица преди президентските избори в Съединените щати едно знаково назначение стана факт. Консервативната съдийка Ейми Кони Барет положи клетва като член на Върховния съд. Така в най-важния съдебен орган ще има шестима номинирани от Републиканците съдии, срещу трима, посочени от президент-демократ. Назначението на Барет е важна победа за Доналд Тръмп, но според Демократическата партия, е нелегитимно и ненавременно.

"Има ли някой, който иска да промени гласа си? Ако не - с 52 гласа "за" и 48 "против", номинацията на съдия Ейми Кони Барет за член на Върховния съд на Съединените щати, е потвърдена", каза Чък Грасли, сенатор.

Най-младият съдия в историята на Върховния съд, майка на 7 деца, любимка на противниците на еднополовите бракове и абортите. Ейми Кони Барет става шестият съдия, посочен от републиканците, с което променя баланса на силите във Върховния съд. Против кандидатурата ѝ гласуваха всички сенатори-демократи и една републиканка.

Сенатът подкрепи Ейми Барет за Върховия съд на САЩ

Тържеството в чест на полагането на клетвата ѝ, беше в същата градина на Белия дом, където преди месец на парти за номинацията ѝ, Доналд Тръмп и голяма част от обкръжението му, се заразиха с COVID-19.

"Това е паметен ден за Америка, за Конституцията и за върховенството на закона", каза Доналд Тръмп, президент на САЩ.

Известна с консервативните си възгледи съдия Барет може да се окаже решаващ глас при ключови решения - сред тях дали да бъдат криминализирани абортите и дали да бъде отменен законът за здравеопазването, известен като "Обамакеър". Здравната реформа беше и продължава да е сред приоритетите на Тръмп.

"Съдиите са независими не просто от Конгреса и президента, но и от собствените си политически възгледи, които иначе биха им оказали влияние. На първо място винаги трябва да бъде върховенството на закона. Ще върша работата си без страх и без пристрастия. Ще бъда безпристрастна и няма да се водя от собствените си предпочитания или политическа принадлежност", каза Ейми Кони Барет, съдия във Върховния съд.

Правната комисия в американския сенат подкрепи съдия Барет

Доналд Тръмп приветства факта, че Барет ще заеме мястото на починалата скоро съдия Рут Гинсбърг. Той е много критикуван за това, че побърза да запълни овакантеното място в навечерието на изборите за Белия дом. През 2016 г. Републиканците отказаха да проведат изслушвания за номиниран от тогавашния президент Барак Обама съдия. Аргументът - това е година на избори.

Почина старшият член на Върховния съд на САЩ Рут Гинсбърг

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията задържа 38-годишен иманяр от хисарското село Кръстевич
Полицията задържа 38-годишен иманяр от хисарското село Кръстевич
По-малко участници в тазгодишния семинар на Фондация "Българска памет"
По-малко участници в тазгодишния семинар на Фондация "Българска памет"