НОВИНИ

Всеки трети, изследван за денонощието, е с COVID-19. Ще издържи ли здравната система?

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:14, 27.10.2020
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Нов рекорд на заразени с коронавирус в България - почти всеки трети от изследваните е носител на заразата. Русе е най-новият областен център, който влезе в "червената зона" на COVID-19. Шест училища в страната вече са преминали на онлайн обучение. Системата се опитва да се подготви с учители по заместване.

Проблемът с липсата на медицински персонал се задълбочава все повече. Всички 75 легла за лечение на COVID болни в УМБАЛ "Св. Анна" са заети и се е наложило преструктуриране.

Болничните легла в България са повече от необходимото и това помага в борбата с коронавируса, смята професор Генчо Начев.

Проф. Генчо Начев - изп. директор на болница "Св. Екатерина": Благодарение на това не се стига до това да се разкриват било то полеви болници, било то обзаведени зали.

Проф. Начев с призив: Това нещо е жестоко, имах нещастието да го преживея. Спазвайте всички мерки

Забраната на плановия прием в болниците в т. нар. червени зони предизвика острата реакция на Лекарския съюз, защото смятат, че проблем с леглата в болниците извън COVID oтделенията няма.

Д-р Иван Маджаров - председател на БЛС: Много сме далеч дори от частично запълване на капацитета на болниците. В страната има има много други заболявания, чието диагностициране не търпи отлагане.

Д-р Маджаров, БЛС: От спирането на плановите операции ще страдат пациентите

Проф. Генчо Начев - изп. директор на болница "Св. Екатерина": Пациентите трябва да знаят, че това не е мярка, която да затрудни техния достъп до консултация в болнично лечебно заведение. Пациентите трябва да знаят, че когато имат някакви оплаквания, задължително трябва да потърсят помощ.

Проблемът с медицинския персонал обаче остава, но той би могъл да бъде решен с помощта на специализанти.

Проф. Генчо Начев - изп. директор на болница "Св. Екатерина": Естествено, че специализантите трябва да вземат участие в тази война, защото това е един вид война.

COVID-19 и психика: Как да запазим спокойствие и да не се паникьосваме


COVID-19 се отразява сериозно на психическото състояние на хората, смятат експертите. Все още има такива, които отричат съществуването на болестта. Това обаче е нормално, казват психолозите.

Проф. Орлин Тодоров - психиатър: Едно такова общо преживяване като пандемията повдига старите ни страхове и липси, които не сме успели да преодолеем.

За да можем да излезем от тази война с болестта не трябва да забравяме да сме дисциплинирани и последователни, напомнят отново лекарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова: Надявам се на диалог със заведенията
Фандъкова: Надявам се на диалог със заведенията
ВАР лиши Леванте от втора победа през сезона
ВАР лиши Леванте от втора победа през сезона