НОВИНИ

Д-р Маджаров, БЛС: От спирането на плановите операции ще страдат пациентите

bnt avatar logo
от БНТ
07:48, 27.10.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Още

В страната няма само заболявания от COVID-19, има и много други неепидемиологични хронични заболявания, чието диагностициране и лечение не търпи отлагане. Това заяви в "Денят започва" по БНТ председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Според него, именно това е причината от БЛС да реагират остро срещу забраната за планови операции.

Това прави половин година закъснение на диагностиката и лечението на тези заболявания. Тезата с недостига на легла заради увеличените случаи на заразени не е съвсем точна, много далеч сме от запълването на леглата, има проблем само с тези, където се лекува COVID, посочи д-р Маджаров.

"В момента говорим за затруднения при прием на COVID пациенти, защото няма достатъчно разкрити COVID легла", поясни председателят на БЛС.

Къде няма легла за пациенти с COVID-19?

При масовото заразяване напоследък в лечението на COVID-19 вече се включват и лекари от други специалности, специализанти, студенти от последния курс на следване, допълни той.

От отлагането на плановите операции страдат на първо място пациентите, но е проблем и от финансова гледна точка за болничните заведения, защото те практически ще продължат да получават 85% от предвидения им месечен бюджет при завишени разходи. Финансовото стимулиране на лекарите при лечение на COVID-19 трябва да продължи, смята Маджаров.

Д-р Маджаров: Основна грижа на държавата трябва да е кадровият потенциал на здравеопазването

От 20 000 с положителна проба в болници се лекуват около 2000, останалите 18 000 се наблюдават по един или друг начин от общопрактикуващите лекари, това също не трябва да се забравя, подчерта председателят на БЛС.

Какво още каза д-р Иван Маджаров вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Начев с призив: Това нещо е жестоко, имах нещастието да го преживея. Спазвайте всички мерки
Проф. Начев с призив: Това нещо е жестоко, имах нещастието да го преживея. Спазвайте всички мерки
Спазват ли се мерките във влаковете
Спазват ли се мерките във влаковете