Д-р Маджаров: Основна грижа на държавата трябва да е кадровият потенциал на здравеопазването

от БНТ
20:04, 28.07.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Увеличава се броят на заболелите от COVID у нас, все повече страни започват да въвеждат карантина за български граждани. Този факт притеснява всички българи, не само лекарите, защото ограничава възможността ни да пътуваме, заяви в "Още от деня" д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Лекарите и сестрите, които работят в болниците, са практически най-застрашени от заразяване. "Основна грижа на държавата трябва да е кадровият потенциал на здравеопазването", подчерта д-р Маджаров.

От парите, които се осигуряват за здравеопазването по новите мерки на правителството, се предвижда 30% увеличение на заплатите на лекарите, които имат отношение в работата си към коронавируса. Председателят на БЛС уточни, че се предвиждат поредица от мерки, сред които и тази.

"Трябва да отбележа, че такова чувствително увеличение на заплащането на медицинските кадри, заети в държавните учреждения, като РЗИ, като Центровете за психично здраве, за белодробни болести, тези, които би трябвало държавата директно да финансира, отдавна не сме наблюдавали. Приветствам, че новият здравен министър е успял да защити такова увеличение от 30%" - там са изключително ниски заплатите, подчерта д-р Иван Маджаров.

Другата мярка, която също приветства, е заявеното намерение за наливане на средства в болничните заведения за болнична и извънболнична помощ, които работят по договор с НЗОК.

Д-р Маджаров коментира и мерките, насочени към детските ясли и градини - там ще бъдат насочени средства за увеличаване възнагражденията на хората, работещи там. Той уточни, че не става въпрос за отваряне на медицински и стоматологични кабинети в училище.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Около полунощ се очаква да бъде възобновено газоподаването към Гърция
Около полунощ се очаква да бъде възобновено газоподаването към Гърция
ЦСКА 1948 и ЦСКА София откриват сезона efbet Лига
ЦСКА 1948 и ЦСКА София откриват сезона efbet Лига