НОВИНИ

20-и ден протести срещу правителството и главния прокурор

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 28.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

20-и ден на антиправителствени протести. И тази вечер граждани се събраха в Триъгълника на властта.

Протестите са под наслов "Да защитим демокрацията". Организатор е т.нар. "Отровно трио".

Исканията остават непроменени - оставка на правителството и на главния прокурор, електронно и дистанционно гласуване и свикване на Велико Народно събрание за промяна в Конституцията.

Малко след 22 ч. демонстрантите се разделиха - една част останаха на "Орлов мост", а друга пое към джамията.

На "Паренсов" бял джип се опита да излезе на бул. "Васил Левски". Протестиращите наобиколиха колата и започнаха да скандират. Наложи се намесата на полицията.

След 21:30 ч. протестиращите стигнаха до "Орлов мост". Те блокираха движението и пропускат само линейки.

Към 21:00 ч. протестът премина в шествие. Протестиращите се спряха пред сградата на Европейската комисия в София, след това тръгнаха по "Патриарх Евтимий", минаха през паметника на Васил Левски и се отправиха към Софийския университет. Крайната им цел е "Орлов мост".

Към 20:30 ч. младеж си навлече гнева на протестиращите, като поиска оставката на президента Румен Радев. Младежът беше изведен от протеста, а протестиращите призоваха да не се стига до провокации.

Протестиращите отново играха волейбол на жълтите павета.

Минути преди 20 ч. към Министерския съвет полетяха зелени топчета за пейнтбол. До този момент няма провокации между полицията и демонстрантите. Ситуацията е спокойна.

Според организаторите утре ще е денят Х. Те планират национален протест.

След 19 ч. протестиращите се преместиха на жълтите павета и блокираха движението. От трибуната на протеста отново се чуват викове "Оставка" и критики към управлението на правителството.

По традиция протестът започна в 17ч. пред президентството. За 20-и пореден ден поискаха оставката и на главния прокурор.

Протест днес имаше и пред правителствената вила "Секвоя", където се проведе "Масов следствен експеримент".

Поредна акция на младите симпатизанти на "Да България" и ДСБ. Този път пред правителствената вила "Секвоя" в квартал "Бояна". Целта им е да насочат вниманието на главния прокурор към събития, които, по думите им, са се случили именно в нея.

"Когато Гешев иска да разследва, той нахлува с бюрото за защита на свидетели, тежко въоръжено, той изкарва веднага снимки от вътрешността на сградите, които се обискират, той изкарва съдържанието на телефоните на своите опоненти, но когато става дума за премиера, има пълно мълчание", заяви Христо Иванов.

Младежите от организацията искаха да проверят колко е лесно външни лица да внесат чували с евро и златни кюлчета през охраната на резиденцията.

Междувременно в Триъгълника на властта по традиция в 17 ч. започнаха да се събират протестиращите. Те посочиха най-големия проблем в страната.

"Две са нещата - първо корупцията, защото тя е навсякъде и второто, което е част от първото - безконтролният главен прокурор", заяви Николай Хаджигенов.

И тази вечер от трибуната на протеста се чуваше и остра критика към правителството.

Протестиращите заявиха, че и тази вечер може да има изненадващи блокади.

Автори: Тихомир Игнатов, Николай Минков, Цанка Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАСА пред старта на нова мисия до Марс
НАСА пред старта на нова мисия до Марс
В края на август ще стане ясно дали България ще тегли нов заем
В края на август ще стане ясно дали България ще тегли нов заем