НОВИНИ

Започна сглобяването на най-големия термоядрен реактор в света

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:34, 28.07.2020
Чете се за: 01:08 мин.
По света

В Южна Франция започна сглобяването на огромния термоядрен реактор ИТЕР- експериментален проект на 35 държави, включително целия Европейски съюз. Представители на страните - участнички се включиха в церемонията по видеоконферентна връзка.

Реакторът, в който ще се възпроизвеждат процесите в Слънцето, се определя като най-мащабния научен проект в човешката история. Вдъхновен е от мечтата за практически неизчерпаема и чиста енергия в обозримо бъдеще.

През последните месеци на площадката на 40 километра от Екз-ен-Прованс пристигнаха редица компоненти на гигантския реактор от доставчици от цял свят. Сглобява се конструкция с размери на четириетажна сграда и тегло стотици тонове.

Строежът започна преди 15 години в рамките на международен проект с участието на 35 държави, включително целия Евросъюз, заедно с Великобритания. Сглобяването ще продължи до края на 2024 година.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Проектът доказва, че това, което обединява народите и държавите е по-силно от онова, което ги разделя.

Термоядреният реактор ИТЕР е 10 пъти по-голям от ранните версии, разработени през 50-те години на миналия век в бившия Съветски съюз. Новото съоръжение ще пресъздава сливането на водородни атоми в ядрото на Слънцето и останалите звезди, или така нареченият термоядрен синтез.

При него се отделя огромно количество енергия, много повече отколкото при делено на атома в сегашните централи. Сливането ще се получава чрез загряване до 150 милиона градуса на смес от два изотопа на водорода, доведена до плазма, а тя се контролира от свръхмощно магнитно поле.

Неутроните, получени при това сливане бомбардират стената на реактора, отделя се топлина, а тя задвижва парни турбини.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Енергия, която отговаря на нуждите на населението във всички части на света, сигурна и практически безотпадна. Енергия, която отговаря на предизвикателствата на промяната в климата и запазва природните ресурси.

Европа дава половината от средствата по проекта, останалата част се разпределя по равно Китай, Съединените щати, Русия, Япония, Южна Корея и Индия. Първата плазма се очаква в края на 2025 година, достигането на пълна мощност е предвидено за 2035 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Западна Европа и Балканите се готвят за 2-рата вълна на коронавирус
Западна Европа и Балканите се готвят за 2-рата вълна на коронавирус
Моряк от индийски кораб е изчезнал в български води
Моряк от индийски кораб е изчезнал в български води