Министър Лъчезар Борисов: По целия пакет мерки имаме съвпадение с работодателите на около 90%

от БНТ
16:07, 28.07.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов и работодателски организации представиха мерките срещу последиците от COVID-19, които ще бъдат изпълнявани чрез Министерство на икономиката.

На брифинга присъства и Валери Симеонов като представител на НС, защото част от мерките са свързани със законодателни инициативи.

Мерките на правителството са в две групи. Първата са социално-икономическите, изцяло финансирани от бюджета. Но има и втора група от мерки за 1 млрд. и 800 млн. лева, които ще бъдат изпълнявани чрез Министерство на икономиката, уточни министърът на икономиката Лъчезар Борисов. В скорошен план те могат да нараснат с още 400 млн. лв от програма на ЕС.

От тях 750 млн. са безвъзмездно финансиране, другите са кредити и гаранция за кредити, които се изпълняват чрез Банката за развитие и чрез Фонда на фондовете, допълни Васил Велев от АИКБ.

"По целия пакет от мерки имаме съвпадение с работодателите на около 85-90%. Останалите отворени теми ще се направи фина настройка по тях в следващите два-три дни", допълни Лъчезар Борисов.

В този втори план са включени и законодателни инициативи, които са част от Националното тристранно споразумение между работодатели и синдикати. Ще се направи бързо изменение на Закона за инвестициите и правилника за насърчаване на инвестициите, ще се отдели регионален акцент по отношение на инвестициите, каза Борисов.

Една от мерките е свързана с насърчаване на съществуващи инвестиции на 56 проекта за 700 млн. лева и над 8 000 работни места. Очакват се нови инвестиции за над 1 млрд. лева, каза министърът.

Той допълни още, че е представил предложение на работодателските организации да бъдат част от надзорен орган за разпределение на евросредствата в МИ.

На две седмици министерството ще прави отчет на свършената работа, ще бъде отворен и телефон за сигнали за нередности, стана ясно още.

Законодателните инициативи ще бъдат реализирани след ваканцията на НС, заяви от своя страна Валери Симеонов.

От Българската търговско промишлена палата призоваха да се опрости достъпът на проектите, които ще се финансират. Призоваха също да се предназначат средства и усилия за довеждане на мерките до знанието на потенциалните ползватели.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ВКС върна делото за срутването на хотел "Вероника" и смъртта на четиримата работници
ВКС върна делото за срутването на хотел "Вероника" и смъртта на четиримата работници
Кипър променя условията за допускане на български граждани
Кипър променя условията за допускане на български граждани