НОВИНИ

48 населени места остават без вода, след като 28 крави се отровиха с вода от Марица

bnt avatar logo
от БНТ
12:09, 28.07.2020
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

28 крави са умрели до Димитровград край канал на река Марица. Съмненията са, че животните са загинали, минути след като са пили вода от реката. В момента е спряно водоподаването на 48 населени места, които ползват вода от река Марица.

Експерти от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите са взели проби от мястото. По-късно днес се очаква да излязат и резултатите.

Новият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че вероятно става въпрос за авария, вследствие на която са затворени 30 кладенци по поречието на река Марица от страна на десния бряг.

"Най-близкият кладенец е разположен на 15 км от река Марица. Затварянето на тези кладенци ще спре и водоподаването на вода до краен потребител в 48 населени места. В Димитровград това са 10 села. В Симеоновград са 6 населени места плюс самия град. В Харманли са 12 населени места. В Любимец са 4. Свиленград са 16 населени места плюс самия град", каза Ангелов.

Освен представители на Областния кризисен щаб на място беше и директорът на Агенцията по храните Паскал Желязков, който каза, че ще се търси вариант хората да получат някакво обезщетение, вероятно по програмата деминимис, но това ще отнеме може би повече от месец.

Всеки ден Стоян Господинов и баща му водят животните на водопой в района. Вчера следобед обаче не успяват да приберат стадото цяло. От 29 крави, пили вода от реката, само след няколко минути умират 28.

Господинов каза пред нашата камера, че всеки ден кравите пият вода от едно и също място.

"Баща ми влезе да вземе проби и каза, че водата пари и щипе. И водата беше като боза. Вчера имаше и деца, рибари, семейства тука и ако не бяха животните можеше да са те", каза той.

Взети са проби от умрелите животни и са изпратени за изследване. Спряно е водоподаването на 50 населени места, които използват питейна вода от Марица.

"Водата ще бъде пусната тогава, когато установим, че няма причини да се притесняваме за здравето на хората", каза Стефка Здравкова - областен управител на Хасково.

Според кмета на Димитровград Иво Димов, най-вероятно става дума за промишлено замърсяване на реката.

"Става въпрос за залпово замърсяване от промишлената зона на Димитровград. Надявам се да бъде установен причинителят и да си понесе отговорността", добави той.

Полиция влезе в най-голямото предприятие в района, но от там отричат да са виновни за замърсяването.

"Категорично не е от нас, това го доказаха и изследванията, които полицаите направиха", каза Стефан Димитров, прокурист на Неохим.

За момента не се налага да се предупреждават южните ни съседи за замърсяването - коментира на място главен комисар Николай Николов.

Гл.комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението": Доброто е, че сме се ограничили тук с това произшествие, надолу по реката към момента нямаме информация за замърсяване.

От Агенцията по безопасност на храните изпратиха организират прибирането на мъртвите животни, които ще бъдат откарани в инсенератор.

Автор: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общинарите в Бургас решиха пътят до парк "Росенец" да остане общински
Общинарите в Бургас решиха пътят до парк "Росенец" да остане общински
Иван Гешев: Протестите и политическите игри няма да попречат на работата ми
Иван Гешев: Протестите и политическите игри няма да попречат на работата ми