НОВИНИ

Димитър Манолов: Искам да се премахне данъкът върху минималната работна заплата

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 28.07.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Бизнес

Когато започна да се говори за социално-икономически мерки за подпомагане на засегнатите от кризата след пандемията от COVID-19, ние - всички социални партньори, бяхме силно притеснени, защото често се случва такива средства да се разходват по не най-добрия начин.

Но бяхме поканени да дадем мнение и на двете срещи успяхме да убедим министър-председателя и неговия екип, че с тези пари трябва да се свършат някои неща, които ще свършат работа на момента и ще работят и за в бъдеще. Това каза в Сутрешния блок на БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Синдикалистът даде и пример с "увеличението на средствата за заплати с няколко системи, в които от години чувствително изостават".

"Работещите в Агенцията за социално подпомагане получават по-малки заплати от помощите, които раздават. По същия начин изостава заплащането в Агенцията по заетостта, особено с хората, които работят на първа линия, където заетостта е 40% от необходимата. Изостава и Главна инспекция по труда, има проблеми в домовете за възрастни хора, в домовете за болни хора, в Агенцията за хора с увреждания", обясни Манолов и добави, че това са само част от критичните точки, страдащи от хронично недофинансиране.

От много време виси и проблемът се недостатъчното заплащане на медицинските специалисти, в частност - на медицинските сестри, продължи той.

"Това не е само в болниците. Имаме много тежък проблем в детското и училищно здравеопазване. Разбрахме се да се увеличи разходният, което да позволи по-високото заплащане", поясни президентът на КТ "Подкрепа".

Димитър Манолов, обаче, направи уговорката, че докато не види разписани в нормативен акт декларираните от правителството нови социално-икономически мерки, ще продължи да има резерви.

"Хубавото беше това, че се допитаха до нас - синдикати и работодатели", отбеляза синдикалистът.

На въпрос за данъчната политика той беше категоричен, че е необходима промяна.

"Като един истински либертарианец, аз искам да бъде премахнат един данък - данъкът върху минималната работна заплата", каза с ръка на сърцето на президентът на КТ "Подкрепа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристическият бизнес в Кранево иска антикризисна програма за бранша
Туристическият бизнес в Кранево иска антикризисна програма за бранша
Марияна Николова: Разчитаме през август да имаме повече почиващи
Марияна Николова: Разчитаме през август да имаме повече почиващи