НОВИНИ

Банско отчита сериозен отлив на туристи

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 28.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

70% от хотелите в Банско не работят, а туристите посетили зимния център през месец юни са пет пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Към този момент няма нито една резервация за предстоящия зимен сезон. През 2019 година 40 % от резервациите за зимния сезон са били направени до края на месец юли.

Едва 5 000 нощувки са отчетени в Банско през месец юни, или пет път по-малко от тези в същия период на 2019 година. За настоящия месец юли положение е още по тревожно.

Зорка Тумбаклиев – секретар на секретар на Съюза на туристическия бизнес в Банско: Юли месец сме имали 40 000 сега имаме 7 000. Сами преценете колко голям е спада. Да не говорим за резервациите които принципно очакваме за зимата. Сега имаме нула, а миналата година по това време са има 40% от резервациите към този период.

Мярката 80-20 е неработеща за бизнеса в града, тъй като собствениците на хотели и ресторанти нямат приходи. От съюза на туристическия бизнес в Банско вече са готови с пакет от мерки в подкрепа на сектора. Част от тях са ваучери за почивка и покриване на осигуровките от за всички служители.

Рая Коева - член на УС на Съюза на туристическия бизнес в Банско: Да се приеме квотен принцип при кредитирането на туристическите обекти. Защото знаем, че всяка банка има своите вип клиенти, които ще бъдат приорити.

Надеждата на хотелиери и ресторантьори е с овладяване на пандемията границите да бъдат отворени, а туристите да се осмелят да пътуват отново, за да бъде спасен поне предстоящия зимен сезон.

Репортер: Слави Илиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полина Карастоянова: Анонсираните решения от правителството отговарят на проблемите в туризма
Полина Карастоянова: Анонсираните решения от правителството отговарят на проблемите в туризма
Продължава тестването за коронавирус в дома за възрастни хора в Русе
Продължава тестването за коронавирус в дома за възрастни хора в Русе