НОВИНИ

Тестват ваксина в САЩ, републиканците с нов план за справяне с кризата

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:34, 28.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

В САЩ за първи път от 12 дни броят на заразените е под 60 000. През изминалото денонощие в страната са потвърдени нови 57 000 случая, починали са близо 700 души. Започна и трета фаза от тестването на ваксина, за която се предполага, че може да бъде ефективна срещу COVID.

Ваксина, която би могла да бъде готова още през октомври - такива са най-оптимистичните надежди на група учени от Сакременто. В местен институт започва трета фаза от тестването на ваксина срещу коронавируса. 300 доброволци ще трябва да се заразят, но по естествен път. Половината от тях ще получат ваксина, а другите - плацебо. Целта е да се провери какъв е ефектът от разработената ваксина в реална болница и върху реален пациент.

Кели Бенедети, доброволец: Първоначално се притеснявах да участвам, но мъжът ми е лекар и ми каза, че като вижда колко много хора се заразяват, е почти неизбежно това да се случи и на нас. Казах си - ако мога да помогна с нещо за намирането на лечение, защо пък не.

д-р Грег Хачиган, изследовател: Важно е да проследим какви симптоми развиват хората, които са получили ваксина и колко тежки са те. Оптимисти сме, че нашата разработка ще бъде ефективна и че ще допринесем в борбата с вируса.

Поредна финансова инжекция за американската икономика, този път на стойност 1 трилион долара, обмислят сенатори републиканци. По думите им, това е нова предприемаческа структура, която ще даде силен тласък на бизнеса и гражданите.

Законопроектът предвижда допълнителни 16 млрд. за тестване, около 100 млрд. за образование и еднократни помощи за малкия и среден бизнес. Има промяна при седмичното обезщетение за безработица - от 600 на 200 долара.

Пандемията и фактът, че продължава да бъде извън контрол в щатите, очаквано доминира и кандидат-президентската кампания. Кандидатът на Демократите Джо Байдън не пропуска да критикува пренебрежителното отношение, което Доналд Тръмп има към опасността, която вирусът носи. А президентът-републиканец мени мнението си почти всяка седмица и ту го нарича "опасен враг", ту твърди, че тази зараза не е достатъчно опасна, за да блокира американската икономика. Това, в което Тръмп остана категоричен през изминалите 8 месеца, е неизменното твърдение, че COVID-19 е "китайски вирус". Според последните проучвания, Байдън има преднина от поне 10 пункта, като за него вече биха гласували голяма част от щатите, които на предишните избори донесоха победата на Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Служителите в Google ще работят дистанционно до юли 2021
Служителите в Google ще работят дистанционно до юли 2021
Испанският премиер критикува решението на Великобритания да въведе карантина за страната
Испанският премиер критикува решението на Великобритания да въведе карантина за страната