НОВИНИ

19-и ден протест срещу правителството и главния прокурор

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 27.07.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

За 19-ти път демонстрацията започна със събиране в центъра на София. Скандиращите искат оставка на правителството и на главния прокурор.

Минути след 23 ч. беше освободено движението по блокираните пътни артерии - Орлов мост, а по-рано и кръстовището при НДК.

Около 22 ч. част от протестиращите блокираха кръстовището на НДК при Моста на влюбените. На метри от тях 4 автобуса бяха принудени да спрат, шофьорите да отворят вратите и пътниците да продължат пеша. Полиция отклонява автомобилите. Протестиращите пропуснаха една линейка.

В 21:20 ч. протестиращите блокираха движението на "Орлов мост".

След 20:30 ч. протестът премина в шествие по бул. "Цар Освободител" в посока към Народното събрание, оттам по ул. "Раковски" до сградата на представителството на ЕК в България.

Малко преди 20 ч. беше показана специална "торта", направена за рождения ден на Делян Пеевски.

Около 19:30 ч. протестиращи се събраха на протест и пред БНТ и с викове "Оставка" настояха за оставката на генералния директор Емил Кошлуков. Скандирания имаше и около 22 ч.

Инициативен комитет от 7 души събира днес подписка за оставката на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Тя ще се входира до НС, премиера и министъра на правосъдието като легитимен орган, който може да внесе подписката във Висшия съдебен съвет.

Протестиращите определиха отпуснатите 1 млрд. и 100 млн. от правителството за социални мерки в борбата с коронавируса като хвърляне на прах в очите и купуване на спокойствие.

В 18:30 ч. пред БНБ имаше организирано събитие от "Да, България" - масово честитене на рождения ден на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Освен подаръци и картички за него имаше и специални пожелания.

Той си има всичко. И държава си има, и правителство си има, и независима прокуратура си има. Аз недоумявам какво му липсва още.

Това е една голяма битка срещу корупционни схеми, това е една голяма битка срещу манталитета.

Акция под знака на Пеевски проведе по-рано и лидерът на "Да, България" пред министерството на икономиката. В изявление във фейсбук Христо Иванов призова Българската банка за развитие да премине на директен отчет към парламента и да се върне забраната за финансиране на физически лица, свързани с политически формации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ - Бургас предлага да бъде оттеглено решението за "Росенец"
ГЕРБ - Бургас предлага да бъде оттеглено решението за "Росенец"
142 години от Освобождението на Варна
142 години от Освобождението на Варна