НОВИНИ

Основните антикризисни мерки: Бонуси към пенсиите, пари за медиците на първа линия, субсидии за туристическия сектор

Александър Марков
от Александър Марков
18:04, 27.07.2020
Чете се за: 01:49 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Един милиард и сто милиона лева ще инжектира правителството в икономиката и социалната сфера заради кризата. Бонуси към пенсиите, пари за работещите на първа линия, субсидии за туристическия сектор, са основните антикризисни мерки.

Парите са от държавния бюджет и засега няма да бъдат теглени заеми, увери премиерът Бойко Борисов, представяйки новата антикризисна програма на кабинета.

С 1,1 млрд. лв. от фискалния резерв кабинетът ще подпомогне икономиката.

- 731 млн. са парите за социални, а 431 млн. - за икономически мерки.

- По 50 лева в следващите три месеца ще получат към пенсиите всички пенсионери в страната. Тази мярка ще струва 318 млн. лв. и влиза в сила от 1 август.

- По 1000 лв. към заплатите си ще получат всички медицински лица, които са на първа линия в битката с COVID-19, до края на годината. Парите са 67 млн. лв.

- По 35 евро на седалка в самолет субсидия ще получат всички туроператори, които имат договор с въздушен превозвач за превоз на туристи към България. Това ще струва 55 млн. лв. и ще обхване 400 000 туристи.

- С 30% се увеличават разходите за персонал в държавните органи, които овладяват коронавируса. Парите са за МВР, НЗОК, НОИ, здравното и социалното министерство.

Бойко Борисов, министър-председател: Това са РЗИ-тата, това са социалните работници, които работят на минималните работни заплати, а изнесоха и изнасят един от най-тежките мерки, които приемаме.


- 92 млн. лв. отиват за увеличаване на ставките за извънредния и нощен труд.

Бойко Борисов: За личните асистенти по Закона за личната помощ - 122 млн лв. За осигуряване на целогодишния размер на плащания за лични асистенти.

- Минималното обезщетение за безработица се увеличава от 9 на 12 лв. от 1 октомври, като за целта отиват 12 млн. лв.

Бойко Борисов: Удължаване на продължителността на изплащане на паричното обезщетение за безработица с 3 месеца за лицата с минимално обезщетение, считано от 01.10 в размер на 4 млн. лв.

- За фонд "Култура" отиват 15 млн. лв., 9,5 млн. лв. в Министерството на икономиката - за насърчаване на инвестициите. В туризма: "Предоставяне на помощ за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм на стойност 210 лв. за лицата, които пряко са осъществявали или осъществяват дейности, свързани с лечението, предотвратяване разпространението и/или преодоляване на последиците от COVID-19 - 8 млн. за повече от 38 000 лица", заяви премиерът.

- 355 млн. лв. отиват по бюджета на регионалното министерство за основни автомагистрали и пътища.

Бойко Борисов, министър-председател: Министър Желязков предложи таксиметровите услуги да се освободят от такси, а ние ще компенсираме общините през местните данъци и такси.

- На 9% ще падне и ДДС-то за бирата и виното по молба на туристическия бранш.

- Ще бъдат допускани туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Македония със 72 часа предварително направени ПСР тестове.

Валери Симеонов, НФСБ: Нещо, което ще бъде много сериозна помощ на нашите хотелиери, които в момента имат нужда от чужденци за запълване на капацитета си.

Мерките ще продължат да функционират, както и да се развият протестите, защото милиони хора, които не протестират, и десетки отрасли ги очакват. Следващите три месеца и есента ще са най-тежки, според Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Предстоят изключително тежки месеци. Не му завиждам на този, който си мисли, че това е лесна работа. И аз на колегите им казах - само нашата отговорност ни задържа.

Засега България няма да тегли заеми.

За да продължат да функционират мерките, ще бъде удължена и извънредната епидемиологична обстановка с още един месец - до края на август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога са изпитите и ваканциите през учебната 2020/2021 година?
Кога са изпитите и ваканциите през учебната 2020/2021 година?
Почина детската писателка Кина Къдрева
Почина детската писателка Кина Къдрева