НОВИНИ

Няма пострадали и екологични щети след аварията на газопровода край Кулата

bnt avatar logo
от БНТ
16:05, 27.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Голяма производствена авария на газопровода България - Гърция близо до село Кулата. Инцидентът станал рано тази сутрин, за щастие пострадали хора няма. Газоподаването е спряно.

Минути преди 8:00 часа тази сутрин хората в село Кулата чули силен взрив.

"Все едно, че като гръм от бомба и на стола бях викам, сигурно земетресение.
"Огън, 50 метра и избухва. Това е от напъна нали, цялото село се така, затресе почти. Иначе много опасно беше, и почна да бучи, въздух значи, да шумоли."

От "Булгартрансгаз" са категорични, че взрив не е имало.

Павлин Иванов - представител на „Булгартрансгаз": Огън не е имало, щетите са само материални. В момента започваме да възстановяваме, не е имало гръм пак повтарям естествено, че има шум, защото е по-голямо налягане и свистенето от изтичане на газа е предизвикало тоя шум.

При аварията защитната система се е задействала много бързо и изтичането на газ е спряно веднага.

Георги Пармаков, РДПБЗН - Благоевград: Няма опасност за хората към момента… След като е получено изтичане на газ, явно е имало опасност. Но за радост не се е стигнало до човешки наранявания. Знаете природния газ е по-лек от въздуха, и се е изпарил веднага в атмосферата.

Каква е причината за аварията тепърва ще се уточнява.

Павлин Иванов - представител на "Булгартрансгаз": Не мога да кажа, че е човешка грешка, защото си е станало от раз, виждате тук каква е местността. Като направим техническата експертиза, ще видим дали точно този участък и дали тръбата е стара. Или дали причината каква е.

На мястото на инцидента пристигна и екоминистърът Емил Димитров, който заяви, че екологични щети няма.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Оказа се, че има само кал и полегнала тръба и едно две дървета счупени клони както се казва след един месец няма да се знае, че там е имало инцидент. Иначе има една счупена тръба не знам дали забелязахте преди малко мина единия булдозер другия със съответната техника от Ихтиман пътуват тръби 24 метра, за да има за всеки случай резерва.

Очаква се подаването на газ да бъде възстановено до два-три дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул продаде Ловрен в Русия
Ливърпул продаде Ловрен в Русия
Павар пропуска реванша срещу Челси
Павар пропуска реванша срещу Челси