НОВИНИ

Увеличава се броят на пожарите заради сушата в Русенска област

bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 27.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Над 240 пожара на сухи треви са гасили пожарникари от началото на летния сезон в района на Русе. Заради сушата и високите температури рискът от пожари се увеличава.

Под тревога през няколко часа. Така преминава дежурството на русенските огнеборци. На ден гасят минимум по 4 пожара на сухи треви, но щети има и в земеделски земи. В района са изпепелени над 80 декара житни култури.

В повечето случаи причината за избухването на пожарите е човешка небрежност. Освен неизгасена цигара, стъклените отпадъци също са потенциална заплаха за възникването на пожар, предупреждават огнеборците.

Според очевидци, преди дни по пътя до вилната зона "Касева чешма" край Русе минал трактор и от него е прехвърчала искра. Пламнали сухи треви и храсти.

"Засушаването, също така, ако имаме вятър, и вече изсъхналата тревна растителност, спомагат за бързото развитие на пожара. Един такъв пожар възниква от една искра, които бързо могат да доведат до скоростното му разпространение", заяви Светослав Войчев - началник сектор "Превантивна и контролна дейност" - РСПБЗН-Русе.

Пожарникарите навреме са получили сигнала и са реагирали бързо, затова и няма пострадали къщи, нито земеделски земи. Но анализите показват, че в над 90% от случаите причините за пожарите се дължат на човешка небрежност.

"Изхвърлянето на цигара или даже стъклена бутилка, от която при ярко слънце могат да произведат, под формата на лупа, искра и запалване, могат да доведат до големи поражения", каза Светослав Войчев.

Заради солените глоби земеделските стопани вече не смеят да палят стърнищата. Сега обаче огнеборците са нащрек заради сезона с приготвянето на зимнина.

"Трябва до огнището да има съд с вода или някой градински маркуч под налягане, винаги трябва да се следи посоката и силата на вятъра", каза Светослав Войчев.

Пожарникарите призовават хората да са по-отговорни и да нямат толкова сигнали за гасене на пламъци.

Репортери: Даниела Василева, Даниела Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма заразени български граждани във фермата в Бавария
Няма заразени български граждани във фермата в Бавария
Тестват за COVID-19 всички възрастни хора в дом "Възраждане" в Русе
Тестват за COVID-19 всички възрастни хора в дом "Възраждане" в Русе