НОВИНИ

Бави се изграждането на втори гребен канал в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
18:54, 27.07.2020
Чете се за: 00:54 мин.

Най-рано през следващата година се очаква да започне изграждането на втория гребен канал в Пловдив. Икономиите, свързани с епидемичната обстановка, направиха невъзможно отделянето на
1 350 000 лв, необходими на общината, за да изкупи частен терен, който влиза в територията на бъдещия екопарк.

За да бъде успешен домакин на големи европейски и световни първенства по водни спортове, Пловдив от години подготвя амбициозния проект Еко парк Марица. Той предвижда над 650 декара новозалесена гора, до която ще се изгради второ гребно съоръжение от 105 декара.

Градът разполага с един от най-добрите канали в световен мащаб, но няма дублиращ тренировъчен канал, необходим за подобни събития.

Георги Титюков, зам.-кмет на Пловдив: Единствената пречка в момента пред одобряване на проекта и издаване разрешително за строеж е един имот около малко под 12 дек частен имот който попада в трасето, за който имаме договорка с английския фонд който е собственик на имота, да бъде закупен от общината на цена от 1 млн. 350 000 лв.

Планира се тези пари да се заложат в общинския бюджет за догодина. Цялата стойност на амбициозния проект е между 12 и 16 млн. лева, пресмятат експертите. Ако не се намери финансиране от собствени приходи или републикански бюджет, ще се търси концесия.

Георги Титюков – зам.-кмет: Да се отдаде новото съоръжение на концесия като концесионерът да използва атракциите които са по него, ние да го ползваме за големи състезания – световни първенства за мъже и жени.

Сред атракциите, които проектът предвижда за мястото са зона за водни ски, сърфинг, както и обособено езеро със зона за гнездене на редки птици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
142 години от Освобождението на Варна
142 години от Освобождението на Варна
Пороен дъжд отново превърна улиците на Варна в реки
Пороен дъжд отново превърна улиците на Варна в реки