НОВИНИ

Деница Сачева: Търсим само решения на проблемите, а не мълчалива подкрепа

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 27.07.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Мерките, за които днес сме взели решение, укрепват системите, които осигуряват в момента сигурност и се грижат за здравето и благосъстоянието на хората, каза в "Още от деня" социалният министър Деница Сачева.

И подчерта, че усъвършенстват непрекъснато икономическите мерки, които трябва да достигнат до фирмите и до конкретните сектори. В следващите дни ще продължат да обсъждат нови пакети от мерки, които са за последните месеци от годината.

"По отношение на ДДС отново ще има срок и ограничения, така че не се върви към диференцирана ставка на този етап", поясни министър Сачева.

Тя отрече протестите да са повлияли при отпускането на тези сериозни суми днес и заяви, че всяка мярка се основава на конкретни данни и показатели. За пенсионерите са взели решение въз основа на развитието на пандемията, която според СЗО е от най-тежките и е било напълно логично да потърсят решение за подкрепянето им. Това е целева подкрепа за всички пенсионери - по 50 лв. в рамките на следващите три месеца, подчерта социалният министър и поясни, че са готови при необходимост да удължат мярката.

"Уважаваме свободата на изразяване на мнението на всички, ние уважаваме протестите, но свободата върви с отговорността. Нека си даваме сметка, че освен хората, които са на улицата, има и много други хора - това са работещите хора, това са безработните, това са собствениците на компании, пенсионерите, семействата с деца - те търсят отговори, имат нужда от решения, а нямат нужда от оставки", каза Деница Сачева.

Социалният министър подчерта, че търсят само решения на проблемите, а не мълчалива подкрепа на пенсионерите, безработните. Решен е дефицитът на средствата за лични асистенти, за който беше известно, даде пример тя.

Днешните мерки обхващат 2 112 000 пенсионери, за безработните се увеличава помощта за тези, които са на минимално обезщетение - вместо 9 лв., на ден ще получават 12 лв., както се удължава и срокът за получаване на помощта. "26 000 са хората на минимално обезщетение и нашите очаквания до края на годината са, че към тях ще се добавят 33 000 души", съобщи министър Сачева. Има динамика в пазара на труда, но все още повече са тези, които намират работа, отколкото губят, заяви тя.

"Обсъждаме нови действия" - така отговори министър Сачева на въпрос за нови ремонти на кабинета.

Какво още каза Деница Сачева вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цената на златото отбеляза абсолютен рекорд за всички времена
Цената на златото отбеляза абсолютен рекорд за всички времена
ГЕРБ - Бургас предлага да бъде оттеглено решението за "Росенец"
ГЕРБ - Бургас предлага да бъде оттеглено решението за "Росенец"