НОВИНИ

Полина Карастоянова: Анонсираните решения от правителството отговарят на проблемите в туризма

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 28.07.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Бизнес

"Туристическата индустрия и авиацията са двата най-силно засегнати сектора от COVID-19", каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ д-р Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм. Тя обясни, че и двете индустрии имат мултиплициращ ефект за националната икономика. Свързаните със сектор туризъм отрасли са били засегнати в голяма или в пълна степен.

На среща с новия министър на туризма Марияна Николова са поставени четири непосредствено важни въпроса, свързани със субсидирането на чартърните полети, отварянето на определени нови пазари.

"Важно е правителството като управляващи да дадат знак за една мярка, която конкурентни дестинации прилагат, а именно - в случай на COVID-19, разходите за карантината на туристите, които са се оказали в тази трудна ситуация, ще бъдат поети от държавата. Гърция е един от най-добрите примери в това отношение."

На четвърто място са мерките в подкрепа на бизнеса. Решенията, анонсирани вчера, отговарят на четирите проблема от първа спешност, смята Карастоянова. Тя подчерта, че Националният борд по туризъм оценява ролята и приноса на Валери Симеонов в постигането на тези решения.

"Всичко, което е направено преди COVID-19 вече не е актуално. България има нужда от много свеж вид енергия, присъствие, интелигентна заявка за това, което предлагаме", каза Карастоянова. Тя заяви, че ще подкрепят всяка стъпка на новия министър по отношение на дългосрочното развитие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марияна Николова: Разчитаме през август да имаме повече почиващи
Марияна Николова: Разчитаме през август да имаме повече почиващи
Банско отчита сериозен отлив на туристи
Банско отчита сериозен отлив на туристи