НОВИНИ

Скелети на 8 000 години до неолитното селище в Слатина, София

Мария Чернева
от Мария Чернева
14:38, 28.07.2020 (обновена)
8483
Чете се за: 01:13 мин.
Новини от миналото

Изкоп за нов строеж в София даде изключителна възможност на археолозите да научат много за култовите практики на първите земеделци обитавали нашите земи преди 8 хиляди години. Разкопките разкриха 4 скелета и освен редкия шанс да попаднат на останки на хора от това време, учените се сблъскват с непознати и крайно необичайни ритуали на древните.

Заради неолитното селище наблизо, учените зорко следят всеки нов строеж в района на Слатина. Знаят вече много подробности около живота на първите заселници по земите ни. Но още не са се срещали с тях, вероятно погребани наоколо. И този път късметът им проработи с цели 4 погребения. Археолозите са убедени също така, че са хванали важен култов център на прахората.

"Това е мястото, където живите се срещат с душите на предците си", заяви ръководителят на археологическите разкопки чл. кор. проф. Васил Николов.

Останките са на мъж, до него лежи малко дете. И двете тела са положени по гръб с опънати ръце, жената до тях е по корем, с ръка под тялото. Всички са с вързани крака. Изглежда са погребани с различни ритуали, неизвестни до сега. Но пък вече са открехнали и тази врата - към митологичния свят на първите, с техните култове и представи за всемира.

"Религиозно митологичната система на тези хора е била много сложна. За сега знаем, че те считат, че душите се прераждат", обясни чл. кор. Васил Николов.

Ритуалните ями са правени в различни периоди, явно мястото дълго е било култов център. За това говорят и множеството парчета керамика и останки от жертвени животни. Но сред тях и някои смущаващи открития - на разпръснати човешки кости и части от черепи.

"Включително и този череп, също така сме намерили много фрагменти, като че ли на разстилано дете. Изглежда че това е била някаква обредност, в който са се разстилали костите. Непозната за нас. Така че тук имаме четири плюс две глави и още два фрагмента от глави. Става много интересно", разказа докторантът по археология и антропология Денис Кая.

До култовия център се откриват останки и от домовете им. И много от битовите предмети носят ритуална символика. Изглежда са почитали божествата си с различни и лични ритуали, одухотворена е дори запушалката за домашната пещ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриел Донев е шампион на "Амбинор Къп"
Габриел Донев е шампион на "Амбинор Къп"
Бербатов и Жиру подкрепят кампания на Христо Янев
Бербатов и Жиру подкрепят кампания на Христо Янев