НОВИНИ

Протест на туроператори пред МС: Искат финансова подкрепа и антикризисен план за сектора

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:27, 28.07.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Бизнес

Пред Министерския съвет протестират туроператори и представители на туристически агенции. Те искат финансова подкрепа и антикризисен план за целия сектор.

На протеста са представители на туристическите фирми, които се занимават с изходящ туризъм. Те организират екскурзиите на българите в чужбина.

Протестиращите настояват да получат помощ от държавата в размер на близо 150 млн. лв, с която да могат да се разплатят със своите клиенти, чиито екскурзии са се провалили от началото на годината. Искат и промени в законите, които да позволят удължаване на срока за разплащане, както с клиентите, така и с техните партньори от чужбина.

Ето какво още казаха от бранша:

Павлина Илиева, Обединение "Бъдеще за туризма": Настояваме за среща с г-н Борисов, защото ние пет месеца сме игнорирани от всички институции, до които сме написали по различен повод писма, отворени писма, молби, удостоверения, желания за срещи от различните наши асоциации в бранша. Вчерашните мерки ще бъдат работещи за един работещ бранш, ние обаче сме неработещи и затворени.

Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции: Изходящият туризъм е един сегмент, който осигурява десетки хиляди работни места и по-голямата част от този продукт остава в България. Затова за нас е неразбираемо защо администрацията като цяло игнорира този сегмент и го постави на колене. Ние очакваме конкретни действия.

От бранша са били приети от новия министър на туризма Марияна Николова, която ги е уверила, че техните искания ще бъдат придвижени. Получили са и уверение, че ще има среща с премиера Бойко Борисов, но през следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„ПФК Левски“ официално се раздели със Станислав Костов и Деян Лозев
„ПФК Левски“ официално се раздели със Станислав Костов и Деян Лозев
Още три положителни проби за COVID-19 в ЦСКА 1948
Още три положителни проби за COVID-19 в ЦСКА 1948