НОВИНИ

Туроператори настояха за парична помощ и промени в законодателството (Обзор)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:21, 28.07.2020
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Парична помощ и промени в законодателството поискаха днес на протест пред Министерския съвет туристическите фирми, които се занимават с организиране на екскурзии за българи в чужбина. От бранша предупреждават, че ако не им бъде оказана подкрепа, не само че компаниите ще фалират, но и няма да могат да платят на клиентите си екскурзиите, които те са си купили, но които не са се състояли.

Две са основните искания на протестиращите турооператори, от една страна да получат финансиране от държавата с помощта на което да се разплатят със своите клиенти, а от друга страна да бъдат извършени законодателни поправки, с които да се удължи срокът, през който те

Според изчисленията на бранша те се нуждаят от около 150 млн. лева помощ, за да не обявят фалит фирмите, занимаващи се с пътувания в чужбина.

"Изходящият туризъм е един сегмент, който осигурява десетки хиляди работни места и по-голямата част от този продукт остава в България. Затова за нас е неразбираемо защо администрацията у нас като цяло игнорира този сегмент и ни постави буквално на колене", заяви председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Байко Байков.

"Ние водим гражданите на България по света, така че мислим, че е важно, затова ние сме тук и се борим за тях, за да можем съответно и ние да работим", допълни Павлина Илиева от Обединение "Бъдеще за туризма".

Представителите на туроператорите са категорични, че настоящите мерки на правителството, включително програмата 60:40, не са подходящи за тях.

"Разберете, че 40% от нула няма как да се заплащат, съответно мярката по иновации и конкурентоспособност отново е в много минимален размер и много забавена във времето. Вчерашните мерки работещи, ще бъдат работещи за един работещ бранш, ние обаче сме затворени", каза още Илиева.

От бранша нямат яснота и какво ще се случи в бъдеще и какво да предприемат спрямо клиентите, които са платили екскурзии.

"Перспективата за възстановяване на този сегмент е абсолютно неясна. На практика отменените и отложени пътувания от пролетта за есента, попадат под абсолютно същата заплаха, която беше тогава - те не могат да се осъществят", коментира Байков.

Днес представители на протестиращите са се срещнали с новия министър на туризма Марияна Николова, която ги е уверила, че исканията им ще бъдат удовлетворени. По-рано в сутрешния ни блок министърът изказа същата теза.

"Още в самото начало заявих какви са моите цели и те са в стратегическия план, аз ще работя в подкрепа на бизнеса", каза Николова.

Мерките, които правителството разработи, са насочени не само към средните предприятия, но и към туристическия бранш, защото той един от най-засегнатите в кризата.

Николова ще съдейства на бранша и за среща с премиера Бойко Борисов през следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения, боклуци и разрушени пътища след урагана Хана в Мексико (Снимки)
Наводнения, боклуци и разрушени пътища след урагана Хана в Мексико (Снимки)
Екоминистърът: Ясно е веществото, което е отровило кравите край Димитровград
Екоминистърът: Ясно е веществото, което е отровило кравите край Димитровград