НОВИНИ

Екоминистърът: Ясно е веществото, което е отровило кравите край Димитровград

bnt avatar logo
от БНТ
18:14, 28.07.2020 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
У нас

Екокатастрофа в река Марица! Над 50 населени места край Хасково и Димитровград са без вода
след съмнения за замърсяване с отровни вещества в реката. Снощи минути след като са пили вода от реката, 28 крави бяха намерени мъртви в землището на реката край Димитровград. Взети са проби от водата, прокуратурата се самосезира и тече разследване. Според областния кризисен щаб в Хасково няма опасност за населението.

Все още се очакват пробите на ВиК, които може би ще станат ясни в рамките на днешния ден. Ако са чисти ще започне поетапно водоподаването към населените места. От ВиК уточниха, че не се изключват множество аварии, докато водата потече по чешмите на хората нормално, така че препоръчват хората да продължат да консумират бутилирана минерална вода. В много населени места вече са осигурени и водоноски.

Пробите, които излязоха от Регионалната здравна екоинспекция в Хасково сочат, че няма замърсяване на река Марица и няма място за излишно притеснение. Ясен е и химичният анализ на водата от канала, който се влива в Марица и от който последно кравите са пили вода.

Тези резултати обаче не бяха оповестени от Областния кризисен щаб с мотива, че ако станат ясни на широката общественост, ще се попречи на разследването.

Мащабно разследване, в което са заети почти всички институции започна днес. На място беше и екоминистърът, който каза, че е ясно веществото, което е довело до отравянето на кравите. Уточни само че не се касае за пестициди, каквито опасения е имал, но не назова веществото, за да не пречи на разследването.

Ясно е, че се касае за залпово замърсяване на реката с много бързо действащ тежък химичен елемент. Какъв е той ще стане ясно и от аутопсията на животните.

Няма опасност за жителите в Хасковска област, обявиха от областната управа на извънреден брифинг, след като бяха оповестени и пробите от водата в река Марица.

Д-р Стефка Здравкова - областен управител на Хасково: Взети са проби сутринта от служители на ВиК, ще бъдат изследвани и така наречената сурова вода и след като излязат резултатите от нея поетапно ще възстановяваме подаването на вода в райони, в които няма вода.

Засегнати са близо 50 населени места, сред които общините Свиленград и Симеоновград.

Проф. Костандин Ангелов - министър на здравеопазването: Вследствие на тази авария са затворени 30 броя кладенци по поречието на река Марица от страна на десния бряг. Най-близкият кладенец е разположен на 15 км от река Марица.

Едно от населените места без вода е димитровградското село Брод, където живеят над 700 души.

Цонка Стоянова: Ами няма вода! Ето взимаме от магазина вода и каквото можем ще се мием от минералната вода. Какво да правим.

Живка Тенева - кмет на село Брод: Да, аз минах, известих най-напред първо животновъдите, земеделските стопани и после минах по крайречието на река Марица. Уведомих абсолютно всички рибари, които нали, на момента си тръгнаха хората.

От Агенцията по храните взеха проби от умрелите животни. Междувременно експерти предположиха, че отравянето е станало със силно токсично вещество.

БНТ: Водата е била отровна, така ли?
Проф. Румен Бинев - токсиколог, Тракийски университет: Най-вероятно е така, после фактът, че тя идва от специфичен завод, където вероятно са се осъществявали някакви профилактики.

И според кмета на Димитровград, най-вероятно става дума за промишлено замърсяване.

Иво Димов - кмет на Димитровград: Става въпрос за залпово замърсяване от промишлената зона на Димитровград. Надявам се да бъде установен причинителят и да си понесе отговорността.

Още снощи, полиция е влязла в най-голямото предприятие в района, но от там отричат да са виновни за замърсяването.

Стефан Димитров - прокурист на Неохим: Категорично не е от нас, това го доказаха и изследванията, които полицаите направиха.

Междувременно Върховната административна прокуратура се самосезира по случая. Образувано е досъдебно производство за замърсяване на водите с отровни вещества. Извършват се процесуално-следствени действия в производствени бази и цехове на предприятия в близост до района на инцидента, под ръководството на Районната прокуратура в Димитровград.

Репортери: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туроператори настояха за парична помощ и промени в законодателството (Обзор)
Туроператори настояха за парична помощ и промени в законодателството (Обзор)
ЦСКА-София представя отбора за новия сезон онлайн
ЦСКА-София представя отбора за новия сезон онлайн