Румен Гечев, БСП: Одобряваме само мерките, свързани с доходите на населението

от БНТ
19:40, 28.07.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

От обявените мерки на правителството одобряваме само тези, които макар и временни, са свързани с доходите на населението - основно на пенсионерите, които се намират в трагично състояние, каза в "Още от деня" Румен Гечев, депутат от БСП и зам.-председател на бюджетната комисия в Народното събрание.

По думите му първият етап от правителствената програма се е провалил напълно - от 28 000 фирми, които са подали молба, са били разгледани на 800, 200 са получили около 2,5-3 млн. лв. От 700 млн. лв. за ББР 500 са били за малки и средни фирми. По данни на НСИ, БНБ и Съюза на индустриалците са усвоени между 8,5-9 млн. лв., което означава усвояване около 2%.

"Първите 3-4 месеца бяха загубени, тъй като това правителство първо закъсня с мерките най-много в ЕС и второ - усвоени са едни нищожни 2-3% от средствата, които бяха предвидени. Докато не са похарчени предните пари, тук ни се хвърля прах в очите със суми, които звучат като колосални, но всъщност те са далече от средните европейски стандарти и ако по същия начин ще ги реализират, както през първия етап, всъщност българската икономика ще продължи със свободно падане до края на годината", подчерта Гечев.

И попита защо са налични тези обявени днес 1 млрд. и 800 млн. лв. в Министерство на икономиката, те са били насочени към определени програми за малки и средни фирми, иновации, конкурентоспособност - т.е. не са реализирани парите по програмите, които правителството е приело.

"От тези пари 350 млн. отиват директно при т.н. "крокодили", които се моткат около ББР, и това са големите "крокодили", които усвояват парите от магистралите", заяви Румен Гечев.

И подчерта, че в момента "ББР храни "крокодилите" директно, те не минават през търговските банки. Нашите "крокодили" - това са фирми, които са свързани с българската олигархия и с мутризацията на българската икономика и общество, те получават кредити директно от ББР, плюс това ги получават на лихви, които са 3-4 пъти по-ниски от лихвите, по които търговските банки раздават на другите български фирми, а останалите пари ББР ги реализира чрез търговските банки".

Депутатът от БСП коментира и средствата за здравеопазване, от които ще има и пари за училищно здравеопазване. Той подчерта, че след като беше ликвидирано медицинското и стоматологичното здравеопазване в българските училища, децата ни са на произвола на съдбата в училищата, сега се предвижда частично да връщат лекари там. "Това е добре, но с тия средства няма как", заяви Гечев.

Какво още каза депутатът от БСП вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Откриха леснозапалими материали в мазе на жилищен блок в столичния квартал "Света Троица"
Откриха леснозапалими материали в мазе на жилищен блок в столичния квартал "Света Троица"
Пари за здраве: С 250 милиона лева повече, по-високи заплати за медиците на 1-ва линия
Пари за здраве: С 250 милиона лева повече, по-високи заплати за медиците на 1-ва линия