НОВИНИ

Румен Гечев, БСП: Одобряваме само мерките, свързани с доходите на населението

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 28.07.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

От обявените мерки на правителството одобряваме само тези, които макар и временни, са свързани с доходите на населението - основно на пенсионерите, които се намират в трагично състояние, каза в "Още от деня" Румен Гечев, депутат от БСП и зам.-председател на бюджетната комисия в Народното събрание.

По думите му първият етап от правителствената програма се е провалил напълно - от 28 000 фирми, които са подали молба, са били разгледани на 800, 200 са получили около 2,5-3 млн. лв. От 700 млн. лв. за ББР 500 са били за малки и средни фирми. По данни на НСИ, БНБ и Съюза на индустриалците са усвоени между 8,5-9 млн. лв., което означава усвояване около 2%.

"Първите 3-4 месеца бяха загубени, тъй като това правителство първо закъсня с мерките най-много в ЕС и второ - усвоени са едни нищожни 2-3% от средствата, които бяха предвидени. Докато не са похарчени предните пари, тук ни се хвърля прах в очите със суми, които звучат като колосални, но всъщност те са далече от средните европейски стандарти и ако по същия начин ще ги реализират, както през първия етап, всъщност българската икономика ще продължи със свободно падане до края на годината", подчерта Гечев.

И попита защо са налични тези обявени днес 1 млрд. и 800 млн. лв. в Министерство на икономиката, те са били насочени към определени програми за малки и средни фирми, иновации, конкурентоспособност - т.е. не са реализирани парите по програмите, които правителството е приело.

"От тези пари 350 млн. отиват директно при т.н. "крокодили", които се моткат около ББР, и това са големите "крокодили", които усвояват парите от магистралите", заяви Румен Гечев.

И подчерта, че в момента "ББР храни "крокодилите" директно, те не минават през търговските банки. Нашите "крокодили" - това са фирми, които са свързани с българската олигархия и с мутризацията на българската икономика и общество, те получават кредити директно от ББР, плюс това ги получават на лихви, които са 3-4 пъти по-ниски от лихвите, по които търговските банки раздават на другите български фирми, а останалите пари ББР ги реализира чрез търговските банки".

Депутатът от БСП коментира и средствата за здравеопазване, от които ще има и пари за училищно здравеопазване. Той подчерта, че след като беше ликвидирано медицинското и стоматологичното здравеопазване в българските училища, децата ни са на произвола на съдбата в училищата, сега се предвижда частично да връщат лекари там. "Това е добре, но с тия средства няма как", заяви Гечев.

Какво още каза депутатът от БСП вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха леснозапалими материали в мазе на жилищен блок в столичния квартал "Света Троица"
Откриха леснозапалими материали в мазе на жилищен блок в столичния квартал "Света Троица"
Пари за здраве: С 250 милиона лева повече, по-високи заплати за медиците на 1-ва линия
Пари за здраве: С 250 милиона лева повече, по-високи заплати за медиците на 1-ва линия