НОВИНИ

Пари за здраве: С 250 милиона лева повече, по-високи заплати за медиците на 1-ва линия

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:32, 28.07.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Още

С 250 милиона лева повече ще разполага здравната ни система, обяви новият министър Костадин Ангелов. Допълнително отпуснатите пари са част от мерките за борбата с коронавируса.

Парите ще бъдат разпределени за увеличаване на заплатите на медиците на 1-ва линия с 30% и за купуване на нова апаратура. 30 % - то увеличение на заплатите засега се предвижда за последните 5 месеца на 2020 година и най-вероятно ще продължи и през 2021-ва година.

12,4 милиона лева са предвидени за увеличаването на заплатите на над 6 хиляди души в здравната системата, които участват в борбата с коронавируса: служители в РЗИ, Националния център по заразни болести, центъра по обществено здраве и анализа и други. Освен това, медиците на първа линия получават и по хиляда лева допълнително, както и туристически ваучери на стойност 210 лв.

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Всички служители в РЗИ, 2468 човека ще получат 30 % увеличение на заплатите си, считано от 1 август. Средната брутна работна заплата на служителите в РЗИ, това са хората, които за последните месеци бих казал денонощно работеха и не спяха е 904 лева.

9,5 милиона ще бъдат отпуснати на 44 болници, където се лекуват пациенти с вирусни и инфекциозни заболявания, сред които и коронавирус.
2 милиона лева ще отидат за лечение на белодробни болести. 19 милиона лева допълнително ще получат и над 70 общински болници. Като средствата отново ще са за заплати на медици.

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: До момента са закупени 317 броя дихателни апарати за реанимация, които са разпределени в университетските и държавните болници. Предстои и закупуването на 133 апарати за белодробна вентилация, които ще бъдат разпределени в общинските болници.

До края на годината НЗОК ще разполага със 126 милиона лева повече, които ще послужат за 10% -но увеличение на клиничните пътеки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Гечев, БСП: Одобряваме само мерките, свързани с доходите на населението
Румен Гечев, БСП: Одобряваме само мерките, свързани с доходите на населението
НАСА пред старта на нова мисия до Марс
НАСА пред старта на нова мисия до Марс