НОВИНИ

Къде няма легла за пациенти с COVID-19?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:01, 26.10.2020
5896
Чете се за: 05:03 мин.
У нас
легла пациенти covid

Недостиг на кадри в условията на растящ брой на пациенти с COVID-19. Това е един от основните проблеми на много болници в страната. Някои от тях нямат и достатъчно легла за пациенти с коронавирус.

Тревожна е ситуацията в Търговище, където няма никакви свободни места.

В Бургас се наложи частни болници да разкрият легла за пациенти с коронавирус, а COVID-отделението на белодробната болница в Благоевград е заето 130%.

Ето каква е ситуацията с болниците в страната:

Търговище

Болницата в Търговище е изправена пред истинско изпитание заради COVID-19. В лечебното заведение няма свободни легла. Към днешна дата има над 70 пациенти, настанени в различни отделения. Има и доста чакащи за прием.

В болницата има и остър недостиг на медицински персонал, тъй като над 40 души са заболели.

Препълнени са болниците в Търговище

Силен недостиг на персонал има в болницата в Омуртаг. Основната причина – сред работещите там има заразени или карантинирани. От общо 124 легла в болницата над 20% са заети от пациенти с COVID-19. На този етап има достатъчно легла и пациенти не са връщани, съобщиха от болницата.

Не такава е ситуацията в Попово, където няма свободни легла, а ръководството на болницата чрез РЗИ предприе мерки за разширяването на капацитета с още 10 легла. Медицинският персонал е на ръба на възможностите си, а трима от тях очакват резултатите си от PCR теста.

Благоевград

От Многопрофилната болница в Благоевград съобщават, че за момента се справят със ситуацията. Няколко свободни легла има в инфекциозното отделение, а до дни в болницата ще бъде разкрито още едно COVID отделение с 15 легла. Отделението по уши, нос и гърло ще бъде преобразувано за лечение на пациенти с коронавирус.

Болници в Благоевградско са на ръба заради липса на легла за пациенти с COVID-19

По-тревожна е ситуацията в белодробната болница, където отделението е препълнено 130%, разкрити са три допълнителни легла. Там има заразен лекар и медицинска сестра, но засега от лечебното заведение успяват да се справят.

Пълно е отделението и в Разлог, като всички 45 легла за пациенти с COVID-19 са заети, а медиците изнемогват.

Почти няма свободни легла в Югозападната болница, която обединява лечебните заведения в Петрич и Сандански, а при необходимост ще бъдат поставени допълнителни легла.

Най-критично е положението в болниците в Гоце Делчев, Сандански и Петрич

И в Гоце Делчев положението остава тежко – 40% от всички легла в болницата вече са за пациенти с COVID-19. Почти всички 50 легла са заети. Има и двама заразени медици.

Бургас

Заради липсата на достатъчно легла в COVID отделенията в държавната и общинската болница в Бургас от днес са разкрити допълнително 60 легла за лечение на пациенти с коронавирус в няколко частни болници.

В града се оборудват и три буферни COVID центъра, чиято функция е да се извършват предварително разпределение на пациенти със симптоми, тестове и консултации.

Интензивните легла в болницата в Бургас вече са изчерпани

Лечебните заведения в Бургас изпитват липса на медицински специалисти, които да лекуват пациентите с COVID-19. Затова и от днес на помощ се включват студенти по медицина и лекари от други отделения.

Плевен

40 са леглата в Инфекциозната клиника на Университетската болница „Георги Странски“ в Плевен.

В момента там са настанени 15 пациенти с COVID-19. Освен тях в лечебното заведение се лекуват и 14 болни от хепатит, така че болничното звено е почти пълно, съобщиха от болницата и подчертаха, че ако хоспитализирането на заболели с коронавирус продължи с този темп, ще се наложи отново да бъде отворена друга клиника, както е било в по-ранен етап на пандемията.

В момента няма недостиг на медицински персонал в клиниката.

Костадин Ангелов призова да спазваме мерките, за да съхраним и лекарите на България

Хасково

52 души с COVID-19 са настанени в болниците в Хасковско, като повечето от тях са настанени в областното лечебно заведение. Заради нарастващия брой на заразените, пациенти с COVID-19 вече се лекуват и в общинските болници.

На този етап в областта няма недостиг на легла, но проблем е недостигът на инфекционисти.

Всяка болница в областта ще открие 24-часов телефон за връзка, за да може Центърът за спешна медицинска помощ да получава информация за свободните легла.

Пловдив

Към днешна дата в Пловдив и областта няма болници, в които да няма свободни легла за лечение на пациенти с COVID-19. Общо 43 са свободните легла, на разположение са още 24 легла за интензивно лечение, както и 7 стаи за пациенти, при които COVID-19 все още не е лабораторно потвърден.

Пет болници в Пловдив отказаха лечение на жена със съмнения за коронавирус

От утре всички болници в региона разкриват допълнителен брой легла. Така в областта ще бъдат осигурени още 182 легла, като 130 от тях са в Пловдив. По данни на Областната администрация болничните екипи също са осигурени.

В Карлово инфекциозното отделение с капацитет 10 легла вече е запълнено, като предстои да се съберат две отделения на един етаж, за да се освободят 25 легла. Има болни лекари и медицински сестри, а отделението изнемогва заради недостига на медицински персонал и липса на централна кислородна инсталация.

Лекар от болницата в Карлово: Изнемогваме поради недостиг на медицински персонал

Добрич

В Добрич обстановката на този етап е спокойна – няма недостиг на легла за пациенти с COVID-19. В многопрофилната болница са базирани 40 легла в COVID сектора към Второ вътрешно отделение, плюс 6 легла за интензивни грижи на пациенти в реанимацията.

В момента капацитетът им е запълнен наполовина.

В общинските болници в Балчик има 5 легла за пациенти с COVID-19, а в Каварна – 3 легла. Там обаче досега не се налага настаняване на болни. Остър дефицит на кадри изпитва областното лечебно заведение, откъдето отправиха апел за набиране на медицински сестри.

Призовани бяха медицинските специалисти от цялата област да подпомогнат дейността му, за да не се налага затваряне на отделения.

Велико Търново

12 са пациентите, настанени с COVID-19 в областната болница във Велико Търново. Там разкритите легла за лечение са общо 33, като на този етап няма недостиг на медицински персонал.

В общинската болница в Горна Оряховица в момента се лекуват 13 пациенти, а наличните легла са 25.

Враца

На този етап във Враца няма криза за медицински работници и болнични легла, въпреки високата заболеваемост от 131 души на всеки 100 000 за последните 14 дни.

Лекарка от Враца и баща ѝ починаха от коронавирус

Всички лечебни заведения на територията на областта обаче трябва да подготвят 10% от легловата си база за прием на заразени с COVID-19. Спрян е плановият прием на пациенти, спрени са и плановите операции.

Ловеч

В инфекциозното отделение в болницата в Ловеч леглата са 23 и на този етап не се налага разкриването на нови.

Не са запълнени и 30-те легла в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян, където в момента се приемат за лечение пациенти с COVID-19.

Спират плановите операции в област Ловеч от 25 октомври

В останалите четири болници в Ловешка област - общинските в Луковит, Тетевен и Троян, както и частно лечебно заведение в Ловеч, трябва да се осигурят легла за лечение на такива пациенти.

Смолян

В болниците в Смолянско има достатъчно свободни легла за пациенти с COVID-19. В многопрофилната болница в Смолян в момента се лекуват 30 пациенти. Там няма недостиг на легла, има възможност за разкриването на допълнителен брой.

На този етап няма проблем с медицинския персонал, съобщиха от лечебното заведение.

В малките болници в Девин, Мадан и Златоград обаче лекарите, медицинските сестри и санитарите не достигат.

Кюстендил

Няма недостиг на медицински персонал и легла за пациенти с COVID-19 в Многопрофилната болница в Кюстендил. Отделението, където се настаняват по-тежки случаи със симптоми на коронавирус, разполага с 40 легла и 10 респиратора, както и с необходимия ресурс като база, специалисти и организация, уверяват от лечебното заведение.

В момента там се лекуват 9 души с COVID-19. Състоянието на двама от пациентите е тежко.

Затварят нощните заведения във Варна

Варна

120 са болничните легла във Варна, предназначени за пациенти с COVID-19. Заети са 103 от тях. Пациенти с коронавирус се настаняват и в болница “Света Анна”, в университетската болница “Света Марина” и във Военноморската болница.

Отделение за болни с COVID-19 ще има и в частна варненска болница. От утре и в болницата в Провадия ще се приемат пациенти с коронавирус.

Видин

На този етап във Видин няма проблеми с леглата с пациенти с COVID-19, както и с медицинския персонал. Ако броят на заразените се увеличи, от РЗИ признаха, че за болницата ще е трудно да се справи.

Русе

17 са свободните легла в момента в болниците в Русе и Бяла. В болница “Канев“ всички 52 легла в COVID-сектора и инфекциозното отделение са заети, тъй като са приети заразени от Търговище, Шумен и Разград.

Ръст на хоспитализираните с COVID-19 в Русе

Има и недостиг на медицински персонал. В болница „Медика“ правят реорганизация, за да приемат още пациенти. Очаква се в най-скоро време Комплексният онкологичен център да разкрие 15 легла.

Ямбол и Сливен

В областните болници в Ямбол и Сливен няма необходимост от разкриването на допълнително легла за пациенти с COVID-19.

Ако броят на заразените обаче се увеличи, ще се наложи разкриването на нови легла. Тогава ще бъде необходим и допълнително медицински персонал.

Шумен

В болницата в Шумен няма върнати пациенти с COVID-19. Заразени се настаняват и в болничния филиал в Нови пазар.

Две учителки починаха от коронавирус в Шумен и Разград

В болницата във Велики Преслав са настанени четирима пациенти с коронавирус. В трите COVID сектора в Шуменско са ангажирани 18 лекари и всички дежурни медици.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две учителки починаха от коронавирус в Шумен и Разград
Две учителки починаха от коронавирус в Шумен и Разград
Още 132 милиона души може да станат гладуващи заради пандемията COVID-19
Още 132 милиона души може да станат гладуващи заради пандемията COVID-19