НОВИНИ

Разкриват буферни центрове в Бургас за диагностика при лечение на пациенти с COVID-19

разкриват буферни центрове бургас диагностика лечение пациенти covid
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
16:22, 22.10.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Още

От понеделник в Бургас ще бъдат разкрити два диагностични буферни медицински центъра, които ще насочват за домашно лечение или за хоспитализация пациенти със съмнения за COVID-19, съобщиха от Община Бургас.

Това решение е взето днес на срещата на кмета на града със собствениците и управителите на бургаските болници, директора на РЗИ д-р Георги Паздеров, директора на регионалната здравна каса д-р Лъчезар Томов, директора на „Бърза помощ“ д-р Асен Кърджиев и декана на Медицински факултет доц. Цветан Велинов.

Двата буферни центъра ще имат на разположение лекар, медицинска сестра и рентгенолог. Те ще са разположени в ДКЦ „Свети Георги Победеносец“ /бившата военна болница/ и ДКЦ „Ел Масри“ в к-с „Лазур“.

Логистиката им ще се осъществява от Семир Абумелих и Зиад Ел Марси, които изразиха готовност да поемат тези звена. До средата на следващата седмица ще се осигури и денонощен режим на работата им, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Сн. Община Бургас

Целта на разкриването на буферните центрове е да се диагностицират пациенти със съмнения за COVID-19, като се определя кои от тях са за домашно лечение и за кои се налага хоспитализация.

На място ще се правят и PCR тестове, а екипите в двете звена ще са в постоянна връзка с четирите болници, където в момента извършват прием на болни с COVID-19 – държавната УМБАЛ, УМБАЛ „Дева Мария“, МБАЛ „Бургасмед“ и СБАЛПФЗ.

Така, те ще могат да насочват чрез Бърза помощ пациенти, нуждаещи се от настаняване, към лечебните заведения със свободни места. В екипите на двата центъра ще се включат специалисти от доболничната помощ в Бургас.

Целта е да се избегне лутането на пациенти от едно здравно заведение в друго, да се консултират хората с лека симптоматика, така че да се намали наплива към големите болници, да се облекчи работата на Бърза помощ и най-вече да се намали стреса на гражданите.

И двата центъра ще бъдат контролирани и ще работят по спуснат от РЗИ алгоритъм за симптоматика, лечение, необходимост от хоспитализация или от домашно лечение.

Автор: Калчо Петков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спазват ли софиянци наредбата за носене на маски на открито (Снимки)
Спазват ли софиянци наредбата за носене на маски на открито (Снимки)
Заради COVID-19: Отложиха Левски - Локомотив (Пловдив) от НВЛ
Заради COVID-19: Отложиха Левски - Локомотив (Пловдив) от НВЛ