НОВИНИ

Болници в Благоевградско са на ръба заради липса на легла за пациенти с COVID-19

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 26.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Област Благоевград днес се нарежда на второ място по брой заразени с COVID-19. 31 са новите случаи за денонощието, като само 6 от тях са в града. През последното денонощие в областта най-много са новорегистрираните заразени с COVID-19 в Разлог, следвани от Благоевград, Петрич и Сандански.

Ситуацията по отношение на приема в болниците е динамична, почти навсякъде отделенията са пълни или с едва няколко свободни легла. Засега в здравните заведения се справят с медицинския персонал, но са на ръба на възможностите си.

COVID отделението в Разлог е пълно, всички 45 легла за пациенти с COVID са заети. В болниците в Гоце Делчев и Сандански ситуацията също е тежка, заради постоянно нарастващия брой на пациенти с коронавирус, които имат нужда от хоспитализация.

Д-р Калоян Калоянов, директор на РЗИ-Благоевград: Колегите там правят всичко възможно за откриване на нови легла, така че при поискване от тяхна страна, разбира се, че ще се разреши разполагане на нови легла в нови отделения. Никой няма да бъде върнат, пациент с COVID доказан.

В Благоевградската многопрофилна болница разкриват ново, трето COVID отделение с 15 легла.

Къде няма легла за пациенти с COVID-19?

В Търговище свободните места в болницата не само са изчерпани, но за прием има и записани чакащи. Най-големият проблем е недостигът на медицински персонал. В болницата в Попово свободните легла вече са изчерпани. Очаква се разкриването на нови 10.

Йовчо Яков, управител на МБАЛ-Попово: Общо в отделението в момента имаме 27 човека, лежащо болни и очакваме да се увеличава тази бройка. На предела сме в момента. Що се отнася до персонала, командировам от различни отделения да помагат на Вътрешно отделение - сестри, лекари, за да може да се прави нормален график, но хората са на предела на силите си.

Близо 200 допълнителни места за пациенти с COVID-19 ще има от утре и във всички лечебни заведения в Пловдивска област. 130 ще са допълнителни легла в Пловдив, останалите 50 региона.

Дани Каназирева, областен управител на Пловдив: Надявам се, че с тези легла, които отиват вече 500 за територията на нашата област, ще бъдат напълно достатъчни, за да поемем повечето на брой положителни проби. Имаме достатъчен брой и интензивни легла за интензивни грижи. Екипите също са осигурени, така че смятам, че към момента организацията за Пловдив и региона е добра.

Според Каназирева интензивните легла също са достатъчни, а екипите са осигурени.

Тази седмица предстои среща между областния управител на Благоевград и ректора на Югозападния университет, на която ще обсъдят дали и как студентите, които се обучават за медицински сестри могат да помагат в болниците в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят нощните заведения и забраняват масовите мероприятия в Русе
Затварят нощните заведения и забраняват масовите мероприятия в Русе
Защо се стигна до оставката на директора на РЗИ-София
Защо се стигна до оставката на директора на РЗИ-София