НОВИНИ

Къде се отглежда най-хубавото зеле в България?

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 26.10.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Регионални

В карловското село Дъбене, където заради пандемията тази година няма да може да се проведе традиционния празник на зелето. Селото е единственото в България, в което се отглежда сортът дъбенско бяло зеле, известно под марката "Дъбене №5".

За първи път дъбенското зеле започнало да се изучава в учебниците по география през 1962 г. Сортът продължава да се отглежда в дворовете на хората. Около Димитровден всички от околните населени места си купуват дъбенско зеле. То е изключително крехко, вкусно и подхожда за приготвяне на ястия и зимнини.

"Дъбенското зеле е с по-малък кочан, зелките не са много големи. Семето си го хващаме ние, когато се спука някоя зелка, отразяваме корена, заостряме като кол, покриваме я хубаво зелката и тя до пролетта изкарва, цъфти, връзва зелето", каза Мария Обрейкова.

Зелето се сее най-късно до началото на август и е готово за консумация през октомври.

Едно от най-важните условия, за да стане хубаво зелето, е предварително да бъде добре обработена почвата.

В миналото дъбенската почва са я наричали Малката Добруджа. За разлика от другите сортове зелките са по-малки и са много подходящи за туршии.

"За да стане хубаво зелето, се прави саламура, на 10 литра вода - 400 грама сол, но не йодирана, а морска едра сол, заливат се зелките докато се облеят, след това се плете венец от лозови пръчки, слага се отгоре и се слага един голям камък", каза Мария Обрейкова.

Традиционни рецепти с дъбенското зеле са пържено зеле със сланина, зеле на едро със свинско и фасул със зеле.

Заради пандемията тази година празник на зелето няма да има, но за да бъде спазена традицията, във всяка къща ще бъде подредена празнична трапеза с вкусни ястия, приготвени от уникалния сорт зеле.

Дъбенци често се шегуват, че не златото на траките отпреди 500 години, което е лежало в техните земи, а зелето е истинското съкровище на селото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво ни говори езикът на цветята
Какво ни говори езикът на цветята
Как се правят коланите от мъниста за българските носии
Как се правят коланите от мъниста за българските носии