"Храна в кутия" е мотото на социалната кампания, която започна в предаването "България в 60 минути". Идеята е да се провокират деца и родители да приготвят вкусна, здравословна домашна храна от къщи за училище, както и да рекламираме здравословното хранене и създаването на такава култура.
В днешното предаване разглеждаме един традиционен български продукт - сиренето. Според новите правила сухото вещество и маслеността в него не трябва да са под 45%, а водата да е най-много 60 на сто.
В лабораторията по стокознание във Варненския икономически университет студенти изследваха съставките в сирената, които са на нашия пазар.
Основната задача на студентите, разделени по групи, беше да изследват по един вид бяло саламурено сирене, предлагано масово в търговската мрежа. Първото, което те установиха, са вкусовите и визуалните качества на продукта.
Следващата стъпка в тестването на продукта е проверка на маслеността, съдържанието на готварска сол и вода в сиренето.
Всички изследвания, които студентите направиха, отнеха около час, за да се установят какви са качествата на продукта.
Маслеността на сиренето при друга група студенти също излезе по-ниска от стандартните стойности.
С най-лоши показатели се оказа продуктът, който изследва групата на Сонер Фикретов. В него солеността излезе по-висока отколкото трябва да е, маслеността също не отговаря на стандарта.
Важната информация за всеки храна се съдържа в етикета, която в този случай липсва. Когато няма описание на всички съставки, специалистите съветват да не купуваме продукта.
Още теми и любопитни репортажи от "България в 60 минути" гледайте ТУК
Автор: Силвия Русинова
"Носим си белезите, животът може да бъде различен": Една от три жени е жертва на насилие
Росен Желязков: Границите на Украйна не могат да бъдат променяни със сила
ЕК: През 2026 България е изложена на риск от неспазване на фискалната рамка на ЕС
Избрана и помилвана: Официално Белият дом представи една от двете пуйки късметлийки