ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Достатъчно качествено ли е сиренето на пазара?

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

"Храна в кутия" е мотото на социалната кампания, която започна в предаването "България в 60 минути". Идеята е да се провокират деца и родители да приготвят вкусна, здравословна домашна храна от къщи за училище, както и да рекламираме здравословното хранене и създаването на такава култура.

В днешното предаване разглеждаме един традиционен български продукт - сиренето. Според новите правила сухото вещество и маслеността в него не трябва да са под 45%, а водата да е най-много 60 на сто.

В лабораторията по стокознание във Варненския икономически университет студенти изследваха съставките в сирената, които са на нашия пазар.

Основната задача на студентите, разделени по групи, беше да изследват по един вид бяло саламурено сирене, предлагано масово в търговската мрежа. Първото, което те установиха, са вкусовите и визуалните качества на продукта.

Следващата стъпка в тестването на продукта е проверка на маслеността, съдържанието на готварска сол и вода в сиренето.

Всички изследвания, които студентите направиха, отнеха около час, за да се установят какви са качествата на продукта.

Маслеността на сиренето при друга група студенти също излезе по-ниска от стандартните стойности.
С най-лоши показатели се оказа продуктът, който изследва групата на Сонер Фикретов. В него солеността излезе по-висока отколкото трябва да е, маслеността също не отговаря на стандарта.

Важната информация за всеки храна се съдържа в етикета, която в този случай липсва. Когато няма описание на всички съставки, специалистите съветват да не купуваме продукта.

Още теми и любопитни репортажи от "България в 60 минути" гледайте ТУК

Автор: Силвия Русинова

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?