НОВИНИ

Доклад констатира лошо състояние на Аспаруховия мост

bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 26.10.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Доклад на Института за пътна безопасност констатира лошото състояние на обезопасителните елементи на Аспаруховия мост във Варна. Причината за доклада е тежката катастрофа от 22 октомври, при която камион, натоварен със земна маса, падна от съоръжението и водачът загина на място.

Най-важният акцент в доклада е състоянието на мантинелите. Според експертите обезопасителните съоръжения са поставени неправилно. Болтовете, с които са захванати, са нестабилни, защото има висока степен на корозия на тротоара. Освен това има места, на които мантинелата е прекъсната, което е недопустимо за мостовото съоръжение.

Препоръката е обезопасителните елементи да бъдат проектирани и поддържани от експерти, защото мантинелите тук са стандартни, но това не означава, че гарантират безопасността на водачите. Изчисленията на специалистите сочат, че тези мантинели и огради могат да издържат удар от автомобил до два тона при скорост от 100 км/ч. Това означава, че те не могат да спрат камион.

Какви са версиите за причините са инцидента на Аспаруховия мост?

И още един акцент от доклада на Института за безопасност на пътя - Аспаруховият мост е проектиран и пуснат в експлоатация в средата на 70-те години миналия век. Тогава трафикопотокът е бил по-малък и скоростта, с която са се движели автомобилите е различна от днешната. Това в наши дни не е взето под внимание, което увеличава риска от инциденти. Освен това експертите препоръчват да се ограничи движението на тежкотоварни автомобили по Аспаруховия мост.

Технически експертизи ще установят дали е можело да се избегне тежкият инцидент на Аспаруховия мост

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ван Бастен: Ван де Беек не трябваше да отива в Юнайтед
Ван Бастен: Ван де Беек не трябваше да отива в Юнайтед
Десетки сигнали за наводнения след пороен дъжд в Добрич тази сутрин
Десетки сигнали за наводнения след пороен дъжд в Добрич тази сутрин