Директорите на училища ще могат да предлагат дистанционно обучение

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:20, 26.10.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието и науката, по предложение на ръководителите на образователните институции, предвижда нова заповед на просветното министерство.

Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на образователни институции в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона, съобразно критериите на Министерството на здравеопазването. Когато се намират в тези зони и в конкретното училище има увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми, ръководителят на образователната институция може да инициира преминаване към обучение от разстояние.

Публикуваха насоки: Как да действат училищата и детските градини в София при случай на COVID-19?

За да бъде издадено разрешение е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от родителите.

Преминаването към обучение в електронна среда от разстояние следва да се случва при отчитане на принципа, че най-нежелателно е то да се осъществява в началния етап от обучението на учениците, пише още в заповедта на образователния министър.

Експерти: Трябва да пазим както децата, така и учителите

При взимане на решение за превключване в обучение от разстояние Министерството на образованието и науката препоръчва то да се предлага и осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап - при обективна невъзможност да се продължи присъствено.

Срокът за обучение от разстояние се съобразява с практиката на Регионалните здравни инспекции, епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците.

Заповедта може да прочетете ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Левски преговаря със Славиша Стоянович
Левски преговаря със Славиша Стоянович
Бивш защитник на ЦСКА-София сменя контузения ван Дайк в Ливърпул
Бивш защитник на ЦСКА-София сменя контузения ван Дайк в Ливърпул