Експерти: Трябва да пазим както децата, така и учителите

от БНТ
09:07, 26.10.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Образование

В началото на пандемията училищата у нас преминаха към дистанционна форма на обучение. Стартът на новата учебна година у нас върна децата в класните стаи. Въпросът за преминаване на обучението в електронна среда вече не е актуален и не може да бъде прието едно такова политическо решение за цялата система, заяви в студиото на "Денят започва" д-р Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Според него училищата и детските градини са възможно най-безопасната среда. Той е на мнение, че могат да се карантинират паралелки, да се затварят части от училища, където има такава необходимост.

Публикуваха насоки: Как да действат училищата и детските градини в София при случай на COVID-19?

Петров е на мнение, че големият проблем е с учителите. Няма как да бъдат заместени тези учители, ако са болни. Те няма да могат да работят и дистанционно.

Асен Александров, директор на 51-во училище "Елисавета Багряна" и председател на сдружението на директорите смята, че не трябва да се бърза. Трябва да се преразгледат мерките, които може да се вземат в училище.

Училищните директори ще могат да предлагат преминаване към онлайн обучение

"Може би преди да минем в дистанционно обучение в гимназиален етап си струва да помислим за една такава мярка учениците в гимназиален етап да идват на училище с маски или с цели шлемове. Трябва да преценим кое е по-лошо - с маска в училище или без маска вкъщи", каза директорът.

По думите му ако учителите са болни, няма кой да преподава. Ако те са под карантина, могат да преподават дистанционно. Резервите на училищата са пенсионерите.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Признание от най-високо ниво за кардиологията на Александровска болница
Признание от най-високо ниво за кардиологията на Александровска болница
ЦСКА-София уволни Стамен Белчев
ЦСКА-София уволни Стамен Белчев