НОВИНИ

Франция се обяви против бойкота на френски стоки в някои арабски страни

Фани Аронова
от Фани Аронова
07:05, 26.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Франция призова държавите от Близкия изток да прекратят призивите за бойкот на нейни стоки. Бойкотът е протест срещу позицията на френския президент Еманюел Макрон да защити правото да се показват карикатури на пророка Мохамед и да осъди ислямизма.

Заради такива карикатури, показани на урок за свободата на изразяване, френския учител Самюел Пати беше убит от ислямист. Париж посочва, че подкрепя различията, но ще продължи да отстоява принципите на светската държава.

Бойкот на френски стоки в Близкия изток

Тон за реакцията даде турският президент Ердоган, който два дни подред препоръчваше психиатър на своя френски колега Макрон. Бойкот срещу френски стоки вече се наблюдава в арабски държави като Кувейт, Йордания и Катар. Един йордански супермаркет свали от рафтовете си френските подукти "в знак на подкрепа за пророка Мохамед".

"Французите трябва да уважават нашата религия. Те имат свобода на словото и ние също. Те се изразяват чрез карикатури, а ние - икономически. Накрая ще видим кой е по-силен", каза Аман Захер Дирбаши, директор на супермаркета.

В Либия, Сирия и Ивицата Газа имаше и протести. В столицата на Бангладеш Дака показаха карикатури на френския президент Макрон.

"Нямате представа колко са силни мюсюлманите. Ако се надигнем, ще видите. Бъдете внимателни, искаме от вас да не обиждате исляма с карикатура или с нещо написано срещу нашия пророк", каза Ашрафия Али Ахмад, водач на протест в Дака.

В призивите за бойкот се включи и Реджеп Ердоган, след словесните атаки, които принудиха Париж да отзове за консултации посланика си в Анкара.

"Както те казват: "Не купувайте стоки с турски марки във Франция", така и аз казвам на моите граждани да не купуват френските марки", каза Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция.

Френското външно министерство посочи, че идеите за бойкот се прокарват "от едно радикално малцинство". Президентът Еманюел Макрон написа в Туитър на английски, френски и арабски:

"Няма да се поддадем, никога. Ние подкрепяме всички различия в дух на мир. Не приемаме реч на омразата и защитаваме разумния дебат. Винаги ще бъдем на страната на човешкото достойнство и универсалните ценности."

Ситуацията припомни протестите в арабския свят през 2005 г., когато датски вестник за първи път публикува карикатурите на пророк Мохамед.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес в София доставят стоки от първа необходимост на нуждаещи се
От днес в София доставят стоки от първа необходимост на нуждаещи се
В САЩ гласуват номинацията на Ейми Кони Барет за член на Върховния съд
В САЩ гласуват номинацията на Ейми Кони Барет за член на Върховния съд