НОВИНИ

Инфаркт е причинил смъртта на мъжа, който не беше приет в болница със съмнения за COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
12:09, 26.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Масиран инфаркт е причината за смъртта на 76-годишния мъж от Плевен, за който близките му твърдят, че е върнат от Университетската болница със симптоми на COVID-19. Това е показала проверката по случая в спешното отделение на болницата. Ден след смъртта му е излязъл и положителния PCR тест на пациента.

От Университетската болница в Плевен обясниха, че Тодор Пешев е бил приет в спешното отделение с признаци на COVID инфекция - възпаление на белия дроб, температура, кашлица и задух, но не е имал PCR тест.

Момчил Цветков - "Връзки с обществеността" - Университетска болница Плевен: Прави му се веднага PCR тест и започва лечение. Не е обаче приет в Инфекциозната клиника, която е пълна вече с тест , който не е доказано, че е положителен.

Затова Тодор Пешев е изпратен вкъщи. Той обаче е починал час по-късно, докато изкачва стълбите до дома си.

Момчил Цветков - "Връзки с обществеността" - Университетска болница Плевен: Няма как да знаем, че г-н Пешев ще получи инфаркт един час след това. ЕКГ-то му, всичко му е било чисто. Дадено му е лечение, от което той се повлиява. Почувства се по-добре и лекарите решават да не бъде изпратен в този триаж, където наистина са хора в много тежко състояние. Моите съболезнования към това прекрасно семейство, но през цялото време е имало лекари край него.

Пореден сигнал до БНТ: Мъж със симптоми на коронавирус почина, докато болницата отказва да го приеме

Близките не приемат тези обяснения и са подали сигнал до Изпълнителната агенция за медицински надзор.

Ралица Окова - дъщеря: Доколкото знам, ще чакам 2 месеца отговор, но аз няма да се предам. Отнеха баща ми. Няма да го върна, но ако мога да спася някой друг бащица, или някой млад човек, защото оставят ни да умираме в къщите си. 8 месеца не можаха да се подготвят.

Близките на починалия ще търсят правата си и по съдебен път. Прокуратурата също проверява случая.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежите спират
Валежите спират
Директорът на Столичната РЗИ подаде оставка
Директорът на Столичната РЗИ подаде оставка