НОВИНИ

Какви са версиите за причините са инцидента на Аспаруховия мост?

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 23.10.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Регионални

Все още не са ясни причините за фаталния инцидент, при който камион падна от Аспаруховия мост, а шофьорът загина на място. Назначени са експертизи, като срокът за изготвянето им е двумесечен. Версиите са няколко: здравословен проблем на шофьора, техническа неизправност на камиона, ще се провери също и състоянието на пътната настилка.

Падналият от Аспаруховия мост камион вече е изтеглен. Часове след инцидента беше възстановено и движението по пътното платно в посока Бургас.

Днес по нищо не личи, че от това място падна тежкотоварният автомобил. Мантинелата и парапетът вече са възстановени.

Възложени са няколко експертизи, които трябва установят причината за фаталния инцидент.

"Автотехническа експертиза, която да прецени състоянието на пътната настилка и мантинелата като възможност за пътнотранспортното произшествие. Камионът е иззет като веществено доказателство по делото и при необходимост ще бъде допълнително изследван от експерта", каза Радослав Лазаров - говорител на Варненската окръжна прокуратура.

Техническата експертиза на мантинелата ще покаже какво е било състоянието й и дали е трябвало да спре камиона. Според Христо Димитров, от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, подобни инциденти могат да се избегнат, ако черпим опит от други европейски страни, които са водещи по отношение на безопасността на пътните съоръжения.

"В Западна Европа на някои места използват доста сериозни бетонови блокове за разделяне на потока по магистралите, които спасяват и дори спират тежки военни машини", каза Христо Димитров, Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

От Агенция 'Пътна инфраструктура" заявиха, че състоянието на мантинелите на Аспаруховия мост се проверява всеки ден, а подмяната на повредените е ангажимент на Община Варна. Според независими пътни експерти мостът е в добро общо състояние и преминаването по него е безопасно, допълниха от Агенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-строги мерки в Европа: Почти целият ЕС вече е червена зона
По-строги мерки в Европа: Почти целият ЕС вече е червена зона
Личните лекари са против домашни посещения на потенциални носители на COVID-19
Личните лекари са против домашни посещения на потенциални носители на COVID-19