НОВИНИ

Личните лекари са против домашни посещения на потенциални носители на COVID-19

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:12, 23.10.2020
Чете се за: 01:51 мин.
Здраве

За пореден ден София отново е с най-много новорегистрирани случаи. Заразените днес са с 66 повече от тези вчера. Здравните инспектори в столицата вече трудно реагират на новите случаи. От понеделник всички болници в София трябва да имат COVID отделения, които да бъдат обезпечени с персонал.

Лични лекари са против идеята за домашни посещения и тестване на потециални носители на COVID-19. Според тях това би довело до срив в доболничната помощ. Позицията идва след коментар на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, че се обмисля подобен вариант. От здравната каса заявиха, че такава идея не се обсъжда.

В практиката си д-р Костадин Сотиров лекува и проследява болни с коронавирус, като им се обажда по телефона. Това му отнема поне два часа. Според него е недопустимо, ако трябва и да ги посещава, за да им прави бързи тестове у дома.

"Коя майка би си довела детето в кабинета при лекар, който е бил в директен контакт с болен от коронавирус двумесечното бебе да му направи имунизация, ми никоя няма да го направи. Затова директният контакт на общопрактикуващия лекари с инфекциозноболни е немислим", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Д-р Гергана Николова е на същата позиция - не подкрепя идеята за домашни посещения на евентуално заразени с коронавирус. По думите й идеята не е обсъждана с Българския лекарски съюз.

"Къде ще се облече? В личната си кола? Къде ще се дезинфекцира? В личната си кола? След това къде ще си облече своите дрехи, къде ще се случи, как ще се случи? Как ще стане дезинфекцията, за да дойде после и да работи с едномесечни-двумесечни бебета", каза д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

Колкото до направленията - личните лекари ще издават, но за бързи, а не за PCR тестове, както беше обявено.

"Бързите антигенни тестове са толкова надеждни, така че няма никакъв проблем да имам възможност, важното е да ги издаваме, за да се видим дали има положителни от тях и тези, които са положителни, след това директно ще им се извършва PCR тест", каза д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

Според началника на лабораторията в столичната болница "Св. Иван Рилски" направленията от личните лекари трябва да важат за всички тестове, тъй като пациентите се тестват при различни ситуации, а идеален метод няма.

"Диагнозата не бива да я свеждаме само до провеждането на един-единствен анализ. Диагнозата се поставя след добре снета анамнеза, като огромно значение при COVID има епидемиологичната анамнеза, т.е. контактите кога са се случили, как са другите пациенти, с които човекът е имал контакт", каза Ирена Иванова, началник на лабораторията в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

От здравната каса обясняват, че няма как личните лекари да издават направления за ПСР тестове, защото са необходими нормативни промени. Освен това за ПСР тест касата плаща 60 лева, а бързите ще й струват около 20 лева.

А в Шумен лекарският съюз призова медиците от доболничната помощ да бъдат задължени да работят и в болницата, за да се преодолее кризата с недостига на персонал. От седмици наред здравното заведение работи с остър дефицит на лекари.

"Състоянието е плачевно, лекарите са малко, сестрите са малко, изнемогват, пациенти идват и няма персонал, който да ги обслужва", каза д-р Десислава Найденова, заместник-председател на БЛС-Шумен.

Според лекарската колегия, проблем в критичната ситуация е, че няма нормативен документ, който да ангажира специалисти от други медицински заведения да се включат в лечението на COVID пациенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са версиите за причините са инцидента на Аспаруховия мост?
Какви са версиите за причините са инцидента на Аспаруховия мост?
В понеделник решават кога ще пуснат парното в София, "Топлофикация" праща изцяло нови фактури
В понеделник решават кога ще пуснат парното в София, "Топлофикация" праща изцяло нови фактури