НОВИНИ

След репортажа на БНТ: И "Медицински надзор" ще проверява защо беше отказано лечение на жена от Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 23.10.2020
Чете се за: 01:33 мин.
Още

След излъчения първо по БНТ репортаж за жена, на която е било отказано лечение в няколко болници в Пловдив, изпълнителната агенция "Медицински надзор" започна проверка защо пет здравни заведения в града са отказали да я лекуват, въпреки, че е била в тежко състояние и със съмнение за коронавирус.

В същото време проверка на РЗИ-Пловдив потвърди, че на жената два пъти й е била отказвана хоспитализация. След 18-часово транспортиране от една болница до друга, тя е починала в шестото здравно заведение, в което близките й са потърсили помощ.

Окръжната прокуратура в града също се самосезира и разпореди пълно разследване на случая.

Пет болници в Пловдив отказаха лечение на жена със съмнения за коронавирус

Защо 49-годишната жена е разкарвана от болница на болница в тежко състояние без да й бъде оказана нужната медицинска помощ, проверява и Областният управител Дани Каназирева. Тя също е изискала от всички здравни заведения, които са отказали прием на жената, да дадат обяснение.

Че болниците няма да съдействат напълно на проверяващите и е възможно резултатите да бъдат манипулирани - това подозрение изрази днес дъщерята на починалата жена, която говори първо пред нашия екип за случилото се.

РЗИ откри нарушения в Закона за здравето при случая с починалата от пневмония жена в Пловдив

Проверката на Регионалната здравна агенция в Пловдив по сигнал на БНТ потвърди, че на Софка Шишманова два пъти е отказана хоспитализация в Инфекциозната клиника на болница "Свети Георги". Причината - липса на свободни легла. В Транспортна болница и болница "Каспела" пък са я пренасочили, защото в този момент не са можели да й осигурят интензивни грижи .

Д-р Мария Георгиева - РЗИ-Пловдив: Това се случва така, защото с решение на областния оперативен щаб в Пловдив всички лечебни заведения, които нямат легла за интензивно лечение на COVID-19, изпращат анестезиологични екипи в клиниката по инфекции на УМБАЛ "Свети Георги", за да подпомагат дейността им и отново я връщат и тя отново не е приета.

Проверката на здравната инспекция обаче е констатирала нарушения на закона за здравето и затова са сезирали Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Д-р Мария Георгиева - РЗИ-Пловдив: Сезирахме ги, защото в крайна сметка е могло още в началото да бъде приета, защото тя е с водещо неврологично заболяване и тъй като няма потвърден ковид тест в някое от другите отделения на лечебните заведения, за да може да се поеме лечението на основното заболяване.

След репортаж на БНТ: Проверяват случая с починалата жена в Пловдив

Дъщерята на починалата пловдивчанка вече е наела адвокат и ще търси правата си по съдебен ред.

Мирела Бочукова - дъщеря на починалата: Би трябвало да я приемат още в първата болница. Трябваше, за да не се стига дотук. Просто независимо с колко заболявания е тя можеше да й се помогне.

След репортажа на БНТ Окръжна прокуратура-Пловдив се самосезира и разпореди криминална полиция да разследва случая.

Репортери: Нели Ангелова, Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са версиите за причините са инцидента на Аспаруховия мост?
Какви са версиите за причините са инцидента на Аспаруховия мост?
В понеделник решават кога ще пуснат парното в София, "Топлофикация" праща изцяло нови фактури
В понеделник решават кога ще пуснат парното в София, "Топлофикация" праща изцяло нови фактури