НОВИНИ

В понеделник решават кога ще пуснат парното в София, "Топлофикация" праща изцяло нови фактури

Николай Минков
от Николай Минков
18:04, 23.10.2020
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

В понеделник столичното дружество "Топлофикация" ще реши кога ще пусне парното. До дни клиентите ще получат изцяло преработените нови фактури. Причината е объркването миналия месец какви са задълженията по текущите сметки, какви са за минали периоди и каква е компенсацията на домакинствата заради поевтиняването на газа миналата година с близо 40%.

В новите фактури с големи червени букви ще уведомяват клиентите, ако имат просрочено задължение или срещу тях предстои да бъде заведено дело. Самите фактури пък имат 12 графи, като най -важната е осмата, в която също с червено е посочена общата дължима сума.

Данните на "Топлофикация" - София показват, че въпреки объркванията с фактурите от предходния месец, броят на коректните клиенти нараства. 77% от абонатите плащат сметките си в срок, а 20% имат до шест неплатени сметки.

И днес пред столичната "Топлофикация" имаше недоволни клиенти. От дружеството ги успокоиха, че до дни ще получат изцяло обновената и напълно разбираема нова фактура.

Елена Йосифова- главен счетоводител на "Топлофикация" - София: Целта на тази промяна нашите потребители е да имат по-ясна представа за своите задължения към "Топлофикация". Тази информация да е ясно систематизирана и показана за тях.

Общо 12 графики съдържа новата фактура. За потребителите са най-важните от 4-та до 8-ма. Ето какво съдържат те:

  • В четвърта е информацията за текущото потребление
  • В пета - какво е прихванала "Топлофикация" - София за това, че от август миналата година до март тази абонатите са плащали с 40% по-скъп газ.
  • Следва разликата от двете графи - дали трябва се доплаща или дружеството ще връща пари на клиента за текущия месец.
  • В 7-ма - дали има да се доплаща за миналите периоди или пък дружеството ще връща пари
  • Най-важната информация е в 8-ма графа, където с червен цвят е посочена общата сумата, която трябва да се заплати от абоната

Елена Йосифова- главен счетоводител на "Топлофикация" - София: В допълнителните приложения това е информацията относно как е калкулирано самото потребление, как е достигнат размера на съответната сметка, от какво се формират общите задължения на клиента, както и възможностите и начини за разплащане към "Топлофикация".

Заради противоепидемичните мерки физическият отчет на топломерите е силно затруднен, предупреждават топлинните счетоводители и съветват да се премине на дистанционен. За тази цел трябва да се монтират други топломери.

Милена Стоянова - изп. директор на "Техем": Това, което към момента налага влизането в имотите са водомерите за топла вода най-често, тъй като те все още са визуални.

Има директива за енергийна ефективност, предвиждаща след 25 октомври тази година - на практика след няколко дни, всеки нов уред, който се монтира - разпределител, топломер или водомер за топла вода, да бъде с дистанционно мерене.

Топлинните счетоводители обаче предупреждават, че не може произволни фирми да монтират дистанционни уреди.

Милена Стоянова - изп. директор на "Техем": Това трябва да бъде фирмата за дялово разпределение или доставчика на ВиК услуга.

Новите фактури за парно столичани ще получат още следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Личните лекари са против домашни посещения на потенциални носители на COVID-19
Личните лекари са против домашни посещения на потенциални носители на COVID-19
Борисов с отрицателен PCR тест от тази сутрин. Нанков с коронавирус
Борисов с отрицателен PCR тест от тази сутрин. Нанков с коронавирус