НОВИНИ

Директори за новата заповед: МОН ни прехвърля задължения. Министърът - трябва да се действа локално

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:14, 26.10.2020 (обновена)
Чете се за: 02:06 мин.
У нас

Директорите на училища ще могат да предлагат дистанционно обучение. Това обяви днес просветното министерство в нова заповед като разрешението ще се дава от министъра.

Директори обаче днес заявиха, че така ведомството им прехвърля своите задължения, с които те не са в състояние да се справят. Министърът на свой ред отговори, че целта е да има максимум присъствено обучение в училищата и затова трябва да се действа локално.

Според новата заповед предложения за дистанционно обучение ще могат да правят директорите на училища в червената или оранжевата зона.

Тези училища трябва да имат увеличаващ се брой отсъстващи деца, нарастващ брой положителни проби или много случаи с грипоподобни симптоми. Решението ще се взима от Педагогическия съвет, ще се съгласува с Обществения съвет и родителите. Препоръката е това обучение да става първо в гимназиален етап, след това в прогимназиален и в краен случай в начален. Продължителността му ще зависи от Регионалните здравни инспекции. Заповедта обаче предизвика реакции.

Директорите на училища ще могат да предлагат дистанционно обучение

Училищни директори смятат, че с тази заповед просветното министерство прехвърля върху тях взимането на трудни решения, за които те не са подготвени.

Венелина Николова, директор на 125-о СУ: Лошото е, че в тази заповед решенията трябва да се взимат взимат от директора на базата на заболеваемостта в училището и на базата на това колко хора имат грипоподобни симптоми или на COVID-19. В училище директорът не е медицинско лице. Тук отново в ръцете на директора се поставят решения, които за съжаление не са от моите компетенции.

В момента в училището няма позитивни ученици, има 15 карантинирани деца, контактни на родителите си. Това много или малко е за преминаване в електронна среда, пита Венелина Николова.

Венелина Николова, директор на 125-о СУ: Наистина смятам, че тези решения трябва да ги взимат компетентни органи.

Според министър Вълчев заповедта не отменя отговорността на централно управление на кризата.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: В момента все още подходът, политиката ни е да има максимум присъствено обучение, това предполага да се действа локално, да не се взема централно решение, ако питате лекарите няма съмнение, че в най-голяма степен епидемичният риск и среда на взаимодействие ще бъде редуцирана, ако ние затворим всичко в това число и училищата, но не искаме, търсим формула.

Заповедта допълва досегашните механизми, каза още министър Вълчев. И даде пример - понякога праговите стойности на Министерството на здравеопазването не са достигнати, но заради психоза ученици и учители искат да учат електронно. На място ситуацията може да се прецени най-добре.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ние и в момента имаме дадени такива разрешения за три училища като в двете от тях беше по предложение на Педагогическия съвет т.е. ние изпреварихме с прилагането ѝ тази заповед.

Публикуваха насоки: Как да действат училищата и детските градини в София при случай на COVID-19?

Това са Първо и Второ средно училище в Търговище и Природоматематическата гимназия в Габрово. В София две училища вече са в процедура за преминаване на дистанционо обучение. До 48 часа това ще се случи и с гимназиалния курс на 119-о училище.

Диян Стаматов, дир. на 119-о СУ: В гимназиален етап се получава много сериозно струпване на учениците в предметите, има много профили, които се се смесват класовете и няма как да има дистанция помежду им, другата причина е, че гимназиален етап по начало гледа много неглижирано на обстановката и не слагат маски, шлемове, въпреки нашите постоянни повтаряния не се получава.

И още една причина - осем учители вече отсъстват и скоро няма да има кой да преподава.

Въпреки че в момента положението се удържа, министърът призна, че в някои области всички училища ще преминат към дистанционно обучение, когато дойдат грипните вируси. Но уточни, че в никакъв случай няма да бъде обявена нулева година, каквито опасения имало от родители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Достатъчно качествено ли е сиренето на пазара?
Достатъчно качествено ли е сиренето на пазара?
Две учителки починаха от коронавирус в Шумен и Разград
Две учителки починаха от коронавирус в Шумен и Разград