НОВИНИ

Разкриват още COVID легла в столицата

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:56, 26.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
Още

Всички болници в области с повишена заболеваемост трябва да има къде да приемат пациенти с COVID. В "червените зони" - до 10% от леглата, с които разполагат, а в оранжевите - до 5%. Заповедта на здравния министър е в сила от вчера.

Места за среднотежки пациенти в повечето големи болници в столицата обаче днес няма. Много от държавните и частните болници, които досега не са имали COVID зона, все още не са готови с реорганизацията на леглата, въпреки че до днес трябваше да го направят.

COVID зоната в Пирогов е препълнена с пациенти. От днес централната реанимация става COVID реанимация - за да бъдат осигурени 22 допълнителни реанимационни легла.

Цял етаж се преобразува в COVID отделение - за още 30 легла за среднотежки пациенти. Те ще бъдат използвани най-вече за заразени служители на "Пирогов" - в момента над 60. Още в петък в болницата е забранен плановият прием и плановите операции - случаите, при които пациенти се оказват положителни са нараснали драстично.

В Александровска болница в момента разполагат с 21 легла, от които 10 реанимационни. Няма свободни места за среднотежки пациенти. Очаква се да бъде реорганизирана част от кардиологията.

В Окръжна болница всички 75 легла са заети. Във Военномедицинска академия също.

Само 13 болници в столицата досега приемаха COVID пациенти. В момента те са недостатъчни да поемат наплива. В опит да реши проблема столичната здравна инспекция издаде заповед от днес не по-малко от 10% от леглата на всяко лечебно заведение да се превърнат в COVID зона, на много малко места обаче това се е случило.

Д-р Анна Савчева - медицински директор на болница Вита: Активно се подготвяме, но знаете, че това е доста труден организационен процес, убеждаване на персонала, че част от него трябва да отиде да работи в това звено, защото честно казано имаме проблем с персонала.

В тази болница досега не са лекували пациент с COVID. Ако такъв се появи - ще го поемат уролози, акушер гинеколози и хирурзи.

Д-р Анна Савчева - медицински директор на болница Вита: Въпросът е хората да могат да получат адекватна лекарска и медицинска помощ, когато дойдат да се лекуват в определена болница

Хематологията и Онкологията в столицата също все още не са готови с легла за COVID пациенти, но в момента обособяват такива зони. Според заповедта на РЗИ и те ще приемат пациенти с COVID, като няма изискване за придружаващо онкохематологично заболяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов призова Франция и Турция за диалог
Бойко Борисов призова Франция и Турция за диалог
Какво ни говори езикът на цветята
Какво ни говори езикът на цветята