НОВИНИ

Защо се стигна до оставката на директора на РЗИ-София

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:04, 26.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:54 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Оставка на върха в столичната Регионална здравна инспекция. Директорът ѝ д-р Данчо Пенчев подаде оставка след разговор с министъра на здравеопазването. Министър Костадин Ангелов я прие. Премиерът Бойко Борисов, който от вчера е с положителен PCR тест остава на домашно лечение в добро общо състояние. Към момента не се налага вицепремиер да поеме неговите функции.

Според цялата налична информация до момента причината за подадената и приета днес оставка на шефа на РЗИ Данчо Пенчев е преждевременно свалената по негова лична преценка карантина първо на президента Радев в сряда, а след това в събота и на премиера Бойко Борисов.

Свалена беше карантината и на финансовия министър Кирил Ананиев и на доскорошния медиен съветник на Борисов Севдалина Арнаудова, които бяха контактни с далия положителен тест в петък за COVID-19 зам.-министър Николай Нанков.

Здравният министър категорично: Няма да има отпадане на карантината за длъжностни лица

Решението си Пенчев обясни с два техни отрицателни теста в два последователни дни, които по думите му, са след инкубационния период, през който може да се развие заболяването.

Пенчев съобщи също, че в нормативен документ е заложена възможността определени лица като лекари и хора на високи обществени позиции да бъдат декарантинирани по-рано както това стана първо с държавния глава.

"Става въпрос за преценка на епидемиологичния риск.Г-н Президентът има три отрицателни теста за два дни, така че по преценка на риска си позволих да подпиша тази заповед за неговото декарантиниране"

Така се случи в събота и с премиера, министър Ананиев и Севделина Аранаудова от ГЕРБ.

МЗ: Отрицателен PCR тест не отменя карантината

Вчера обаче Бойко Борисов обяви, че е с положителен тест и има общо неразположение.

Днес след разговор с Пенчев, здравният министър Костадин Ангелов е получил и приел оставката му, а по-късно написа във Фейсбук, че категорично заявява, че в неговата заповед за 10-дневна карантина на всички контактни лица от първа линия няма да има промяна, която да позволява отпадане на карантината за определи длъжностни лица. Тя ще бъде еднаква за всички български граждани, а именно 10 дни, защото правилата са за всички.

Към момента премиерът Бойко Борисов продължава да е на домашно лечение, в добро общо състояние, съобщи днес вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Снощи си писахме есемеси, чувства се добре, надявам се да е все така и да няма промяна.

Премиерът продължава да е в постоянен онлайн контакт с всички министри, каза още Каракачанов.

Бойко Борисов и всички общували с него са под карантина (Обзор)

Заедно с Бойко Борисов под карантина вчера бяха поставени и посочените от него като контактни лица министри на енергетиката Теменужка Петкова, на транспорта Росен Желязков, на здравеопазването Костадин Ангелов, зам. външният министър Георг Георгиев, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, шефът на кабинета на премиера Деница Желева, както и Севделина Арнаудова. До момента няма информация някой от тях да е дал положителен резултат за COVID-19.

От Американското посолство съобщиха, че са взели всички разписани мерки, тъй като посланикът и американска делегация имаха среща с премиера Борисов в петък.

Държавни и правителствени ръководители пожелават на премиера Борисов бързо оздравяване в социалните мрежи. Днес това направи с пост в Туитър и председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен пожела бързо възстановяване на Борисов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болници в Благоевградско са на ръба заради липса на легла за пациенти с COVID-19
Болници в Благоевградско са на ръба заради липса на легла за пациенти с COVID-19
Бойко Борисов призова Франция и Турция за диалог
Бойко Борисов призова Франция и Турция за диалог